В община Никопол ще се предоставя грижа в домашна среда на възрастни и хора с увреждания. Това е възможно по проект, който общината е спечелила по Програма "Развитие на човешките ресурси". За това съобщават от местната управа. 
Проектът "Грижа в дома в община Никопол" на обща стойност 438 163.72 лв започна на 1 февруари и е със срок на реализация от 13 месеца. Той е насочен към осигуряване подкрепа в домашна среда на поне 82 души от групата на хората с увреждания и възрастни, зависими от грижа.
Ще бъдат предоставяни почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания. Това включва и доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги и други. На потребителите ще се предоставя и информация относно превенция и профилактика на здравето и социално-значими заболявания, консултации с диетолог и други специалисти при необходимост. 
По проекта ще бъдат ангажирани две медицински сестри и 21 домашни помощници.
Както БТА писа, повече от 1500 нуждаещи се в област Плевен могат да получат грижа в дома по програма "Развитие на човешките ресурси" (2021 - 2027), съфинансирана от Европейския съюз. Крайният срок за подаване на проектните предложения изтече на 31 януари. Към средата на месеца договорената сума по сключени договори на общини в област Плевен бе 2 174 183.30 лв. безвъзмездно финансиране.  
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".