Синята зона в центъра на Кърджали функционира вече година, през която не липсват вандалски действия спрямо различни съоръжения, като табели, скоби за автомобили и ограничители, а щетите надхвърлят 5 000 лв. Това коментира за БТА Шенай Мехмедали, управител на общинското предприятие „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“.
По думите ѝ набезите не са ежедневие, но са чести. Основно се режат от основите обозначителни табели, изкривяват се или се правят опити за отстраняване на скоби на заскобени автомобили. В края на миналата година има и случай на открадната скоба, за която собственикът на заскобения автомобил твърди, че не знае къде е. По данни на общинското предприятие в загубите не е включен трудът на служителите по възстановяване на съоръженията.
Шенай Мехмедали каза още, че за всяко установено деяние се подава жалба до прокуратурата. В 90 процента от случаите извършителят остава неизвестен. „В случаите, в които са открити извършителите, пак получаваме отказ за образуване на следствие, заради нищожна стойност на деянието“, коментира още тя. По думите ѝ все още няма наказан заради посегателство върху съоръжения на общинското предприятие. За изминалата година има подадени над 10 жалби, а от началото на тази - една, но комплексна - за повредени и унищожени табели и ограничители за паркиране. За да не остават безнаказани хулиганските действия, от общинското предприятие обмислят с общинската администрация начини, по които нарушителите да бъдат санкционирани и да възстановяват нанесените щети, въпреки ограничените правомощия на общината. 
Синята зона в Кърджали функционира от година. За този период нейният обхват бе разширен и, от първоначални малко над 500 места за паркиране, днес паркоместата надхвърлят 2 000, без буферните паркинги. За първата си година предприятието отчита печалба, която по думите на Шенай Мехмедали се дължи не толкова на събираните такси, колкото на програмите за заетост, които спестяват значителни разходи за заплати в общинското предприятие.