Историческата опера "Мария Десислава" от Парашкев Хаджиев ще бъде представена премиерно на 16 ноември в Русенската опера.
Част от творческия екип са имали щастието да работят и да бъдат приятели с големия български композитор, който е показал за първи път това заглавие именно в Русе преди 34 години, по случай 100-годишнината от Освобождението на България. Новата премиера е посветена на 100-годишнината от рождението на автора, като по този повод във фоайето на операта са поставени и табла със снимки от първата постановка.
Режисьорът проф. Светозар Донев е поставял десетина от творбите на най-плодовития български оперен композитор. "Той беше една много интересна и противоречива фигура, от когото научих много за творческия синтез между музика и театър", сподели постановчикът. Диригентът Иван Кожухаров припомня, че Парашкев Хаджиев е бил перфекционист и много взискателен по отношение на музиката и съчетанието й с текста.
"Сянката му бе вградена в българската оперна култура и незаслужено не се поставя днес, а звучи толкова актуално", каза маестрото. А баритонът Александър Крунев, който изпълнява ролята на цар Иван Шишман, споделя, че композиторът е бил много човечен с младите певци, въпреки че не е търпял да има фалшиви изпълнения в неговите заглавия.
Според проф. Донев, "Мария Десислава" носи две основни идеи – защита на българската държава от турското нашествие и запазване на християнските ценности, които звучат много съвременно. Точно затова той е избягал от модернизма в тази толкова патриотична опера, защото е убеден, че и самият Парашкев Хаджиев не би го одобрил. Режисьорът е изключително доволен от работата си с трупата на Русенската опера, тъй като артистите са работили с много ентусиазъм и обич към ролите си.
"За мен героинята Мария Десислава е като Иисус Христос, който се жертва заради хората, а тя жертва младостта и любовта си, за да спаси България. Затова и финалът е с разпятие", обяснява проф. Донев.
Сопраното Мария Цветкова, която ще се представи в тази роля, определя като съдба факта, че и тя, и първата изпълнителка Мария Венциславова, носят същото име като героинята си. Тя сподели, че операта ще срещне русенската публика с ценностите на любовта, родолюбието, вярата и саможертвата в името на родината. "Нека всички български оперни театри се замислят, че живеем в България, и да обърнат внимание на нашата музика", сподели певицата. На сцената ще излязат още Александър Крунев /Иван Шишман/, Стоян Стоянджов /султан Мурад/, Петър Костов /Радослав/.