Роднини на чернокожи американци, убити от полицията в градове на цялата територия на САЩ, присъстваха вчера на опелото на Тайър Никълс в църква в Мемфис, щата Тенеси, за да подкрепят семейството на 29-годишня чернокож, пребит от полицаи миналия месец, предадоха световните агенции.
Застанали до покрития с цветя ковчег на Никълс, проповедници говориха за младия човек, който обичал фотографията и скейтбординга, и настояха за справедливост.
Лидери на организации за граждански права и членове на семейството на Никълс също настояха за слагане на край на повтарящото се полицейско насилие срещу чернокожи американци. 
Сред присъстващите бяха роднини на Бриона Тейлър и Джордж Флойд – двама афроамериканци, чиято смърт, причинена от полицаи, предизвика протести през 2020 г.
„Не можем да позволим на тези хора да продължават да издевателстват над нашите деца“, каза пастрокът на Никълс Родни Уелс.
Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис пристигна в Мемфис и прегърна майката на Никълс РоуВон Уелс, преди да се обърне към събралите се в църквата.
Това е семейство, което загуби син и брат в акт на насилие с ръце и крака от хора, които са били натоварени да го пазят. Тайър Никълс трябваше да е в безопасност, каза Харис. Вицепрезидентката обеща да помогне за одобряване на федерален закон за ограничаване на неправомерното поведение на полицаите.
Никълс почина на 10 януари в болница от нараняванията, които беше получил три дни преди това, когато полицаи в Мемфис го пребиват.
Бен Кръмп – адвокат на семейство Никълс, заклейми случилото се като „полицейски линч“.
Полицейското управление в Мемфис уволни петима от полицаите, които също са чернокожи. Миналата седмица прокуратурата им повдигна обвинения в убийство втора степен, нападение, отвличане, престъпление по служба и репресия.
Преподобният Ал Шарптън, който често е говорил на погребения на жертви на полицейска бруталност, заклейми петимата полицаи като „главорези“ и предатели на движението за граждански права.
Не сте попаднали само със собствени сили в полицейските редици, каза Шарптън на фона на скандирания на присъстващите. Хората трябваше да участват в шествия и да бъдат хвърляни в затвора, а някои загубиха живота си, за да бъдат отворени вратите за вас, как смеете да се държите така, все едно тези жертви са били направени напразно, каза още Шарптън.
Началникът на полицията в Мемфис Сирилин Дейвис нарече поведението на униформените „нечовешко“ и каза, че разследването не е доказало, че Никълс е шофирал безразсъдно, когато е бил спрян, както участвалите в задържането му полицаи са твърдели.