Германският канцлер Олаф Шолц беше сред стотиците присъстващи на погребението днес на двама младежи, убити при нападение във влак миналия месец, предаде ДПА.
На погребението в град Ноймюнстер присъстваха също така жители и представители на местните власти.
Жертвите – ученици на 17 и 19 години, загинаха, след като бяха намушкани с нож от 33-годишен палестинец без гражданство, пристигнал в Германия през 2014 г. Нападението, както изглежда, е било извършено произволно на 25 януари в Брокщет.
"Никога няма да приемем такова нещо да се случва в нашата страна", каза Шолц преди погребалната служба. По думите му двама млади хора са станали невинни жертви на напълно безумен акт.
Извършителят е в ареста по обвинения в убийство и опит за предумишлено убийство. При нападението във влака, пътуващ от Кил за Хамбург, бяха ранени още петима човека, трима от които тежко.
Относно дебата за връщането в родните страни на кандидати за убежище, чиито молби са били отхвърлени, Шолц заяви, че тези, които не могат да получат закрила в Германия, трябва да се върнат в държавите на произход.
"Това е от основно значение за гарантирането на убежището", каза той. "Аз също така ще направя всичко, което мога, за да направя така, че това да не бъде само усилие на Германия, а ние в Европа да действаме заедно по въпроса", заяви канцлерът.