Сръбският парламент ще заседава днес по предложение на сръбското правителство, като единствената точка в дневния ред е докладът на правителствената Служба за Косово за преговорите с Прищина в периода от септември миналата година до средата на януари тази година, съобщават сръбските медии.
Опозицията настоява истинската тема на заседанието да бъде френско-германският план за Косово, допълва вестник "Данас".
На заседанието ще присъства президентът Александър Вучич.
След среща с представители на пет западни страни /САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия/ на 20 януари Вучич обяви, че Сърбия приема да преговаря по френско-германския план. Вучич каза след срещата, че западните преговарящи са дали избор между две възможности: да приеме плана или да се изправи пред последствията от прекъсване на присъединителните преговори с ЕС и оттегляне на чуждестранните инвестиции. При този избор сръбският президент посочи, че предпочита "пътя на компромиса, колкото и да е спорен". Президентът заяви обаче, че ще се консултира с правителството и членовете на всички по-значими обществени групи.
Опозиционните партии, с изключение на отделни, като Заветници, отказаха закрити консултации с Вучич и поискаха френско-германският план да бъде оповестен и дебатиран в парламента.
Председателят на парламентарната група на Народната партия Мирослав Алексич внесе вчера проекторезолюция за отхвърляне на френско-германския план с цел "защита на националните интереси на Сърбия и внасяне на разговорите за бъдещия статут на Косово в Съвета за сигурност на ООН, както е предвидено в резолюция 1244" на Съвета.
"Сърбия, в съответствие с конституцията, гражданите си и международното право не признава и никога няма да признае, изрично или непряко, по никакъв начин, едностранно обявената независимост на Косово", пише в проектодокумента на партията на Вук Йеремич.
До момента съдържанието на френско-германското предложение не е оповестено. Медиите в Сърбия посочват, че то предвижда Сърбия и Косово да не се признаят формално помежду си, но взаимно да приемат съществуването на държавността си в настоящите граници. По-конкретно Сърбия трябва да спре да блокира кандидатурите на Косово за членство в международни организации, което тя досега правеше с активна руска подкрепа.
В предложената резолюция се предвижда още парламентът да поиска от президента на Сърбия да се обърне "неотложно и писмено към президентите на Русия и Китай с молба тези държави, като постоянни членки на Съвета за сигурност, да блокират с вето всеки опит за членство на Косово в ООН".
През октомври Народната партия, заедно с Двери, Заветници и Новата Демократическа партия на Сърбия и Движението за възстановяване на Кралство Сърбия /ПОКС/, подкрепиха "призив за реинтегриране на Косово" в Сърбия.
Очаква се парламентарното заседание, посветено на Косово, да продължи няколко дни.