Керамични лампи, костен предмет с релефна глава на тигър и 79 монети от I до ХХ век са сред 165-те находки, открити през археологически сезон 2022 г. при проучванията на римската крепост Трансмариска в Тутракан.
Разкопките там започват през 1970 г., след което продължават през 2001-2003 г. Разкрити са 34 метра от южната крепостна стена, заедно с три кули и зид от сграда, долепена до вътрешната стена. В момента този участък е консервиран и експониран.
През периода 2013-2015 г. в двора на бившето училище „Максим Горки“ е разкопан ъгъл на крепостта, с една вътрешна и една външна кули, заедно с прилежащата стена. Разкрити са около 180 кв. метра.
Проучването е подновено през 2020 г. През сезон 2022 г. са проучвани пластове във вътрешността на крепостта и извън нея. Във вътрешността са разкрити пластове от най-ранното обитаване в проучваната площ - от I век. Следват пластове от III век, а над тях - тези от IV-VI век.
Разкритите структури са от ранния лагер на Трансмариска, изграден през I век. В проучваната площ културният пласт от периода I-III век е с дебелина над 2,0 м, а този от IV-VI век е около 1,0-1,50 м. Откритите материали поставят съществуването на крепостта в периода I-VI век.
Проучването ще бъде представено от археолога д-р Върбин Върбанов днес от 18 часа в зала „Батенберг“ на Регионалния исторически музей в Русе.