Александру Пицурка, синът на бившия треньор на румънския национален отбор Виктор Пицурка, и генералният директор на държавната отбранителна компания РОМАРМ (ROMARM) Габриел Цуцу бяха поставени под съдебен контрол. Решението на съда в Букурещ беше обявено тази нощ, броени часове, след като Виктор Пицурка бе освободен от ареста, съобщи Диджи24.
Магистратите отхвърлиха искането на Националната дирекция за борба с корупцията за превантивен арест от 30 дни на Габриел Цуцу и Александър Пицурка. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано от дирекцията.
В Понеделник Виктор Пицурка бе задържан във връзка с доставки на пет милиона несъответстващи предпазни маски във военните болници в страната. Една от фирмите, извършили доставките, е собственост на сина му Александру Пицурка. Смята се, че Виктор Пицурка е използвал влиянието си, за да улесни достъпа на компанията на сина си до по-добре платени договори. Печалбата възлиза на 750 000 евро, твърдят разследващите. 
Според антикорупционната прокуратура на фона на пандемията от КОВИД-19, в периода от 19 март 2020 г. до 16 септември 2021 г., генералният директор на РОМАРМ Габриел Цуцу е сключил договори за обществени поръчки за закупуване на седем несъответстващи на изискванията машини за производство на защитни маски. Договорите са били сключени със съдружие от фирми, сред които тази на Александру Пицурка.