Спадът на производствената активност в еврозоната отново е намалял през януари, което предполага, че най-лошото може вече да е отминало, сочи най-новото проучване на "Стандард енд Пуърс глоубъл" (S&P Global). Според резултатите от него ценовият натиск в еврозоната е отслабнал, а спадът в търсенето се е смекчил, което поражда оптимизъм за икономиката, съобщи Ройтерс.
Окончателният индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) на "Стандард енд Пуърс глоубъл" се е изкачил до петмесечен връх, при ниво от 48,8 пункта през януари 2023 г. спрямо 47,8 пункта през декември 2022 г. Резултатите бяха в съответствие с предварителните данни, но все още остават под границата от 50 пункта, разделяща растежа на производствената активност, регистриран от стойностите над 50 пункта, от свиването й.
Индексът, измерващ промишлената продукция, и част от съставния Пи Ем Ай, е регистрирал 48,9 пункта през януари, което е най-високата му стойност от юни насам и подобрение спрямо 47,8 пункта през декември. Въпреки това индексът остана под равнището от 50 пункта за осми пореден.
"Въпреки че производителите в еврозоната продължиха да отчитат спад на продукцията и влошаване на натрупаните поръчки през януари (...) картината е значително по-ведра от спадовете, наблюдавани през миналия октомври", коментира данните Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на "Стандард енд Пуърс глоубъл".
"Не само, че темпът на спад на производството е умерен в продължение на три последователни месеца, но нагласите на бизнес за предстоящата година също се повишиха през последните три месеца", добавя той.
Индексът, измерващ новите поръчки, се приближи до границата на рентабилност, а предприятията увеличиха броя на персонала си с по-бързи темпове. Това отразява индексът на бъдещото производство, който скочи до 11-месечен връх - до 58,2 пункта през януари.
Икономиката на еврозоната е нараснала през последното тримесечие на миналата година, успявайки да избегне рецесията, макар и брутният вътрешен продукт да нарасна минимално - с 0,1 на сто, показаха вчера данни на Евростат.