Кметът на Монтана Златко Живков съобщи пред общински съветници, че е поканил министрите на земеделието и на икономиката да дойдат отново в Монтана и да обяснят какво точно ще представлява бъдещият плаващ в язовир "Огоста" соларен парк.
Той припомни, че преди около месец министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов съобщи, че е сключено споразумение с голям инвеститор, който да ремонтира стената на язовира и да изгради във водохранилището плаващ соларен парк с голяма мощност.
Това не беше прието еднозначно от хората от Монтана и региона. На 14 януари ловци, риболовци и граждани изразиха несъгласието си с проекта чрез блокиране на главния международен път Е-79 в района на града Протестиращите заявиха, че ако язовир „Огоста“ бъде покрит със соларни панели, то това ще доведе до намаление на популацията на рибата, до промяна на климата в Монтана и околността, до унищожаване на местообитанията на водолюбивите птици и ще ограничи възможностите за почивка по брега на язовира, без да е ясно какво ще е ползата за местните хора. 
Кметът на Монтана очаква при ново посещение в града министрите да разсеят всички опасения около проекта и въздействието му върху околната среда.