В град Колашин, в северната част на Черна гора, започна най-голямото международно зимно военно учение "Joint Challenge 23", което събра около 250 участници от пет държави, съобщи Танюг. 
Както се посочва в съобщение на Министерството на отбраната на Черна гора, през следващите две седмици войници от армията на Черна гора, Австрия, Северна Македония, САЩ, Италия и Центъра на НАТО за водене на планинска война ще проведат операции по търсене и спасяване в по-широкия район на Колашин, особено в района на околните планински масиви.
На церемонията по откриването на учението вчера в казармата "Бреза" командирът на 1-ви пехотен батальон на армията на Черна гора подполковник Милош Гачевич посочи, че за първи път  на територията на Черна гора се провежда международно военно учение от тази мащаб при зимни условия. Целта на учението е да повиши нивото на оперативна съвместимост и способностите на нашите, съюзническите и партньорските части и командвания при изпълнение на задачи в областта на планинската война, каза Гачевич. Той подчерта, че учението е особено важно, тъй  като освен военен има и граждански характер. Ръководителят на контрола на учението, полковникът от австрийските въоръжени сили Бернд Рот, заяви, че австрийските експерти по планинска война допринасят за учението по много начини и че един от фокусите на обучението е върху мобилността при зимни условия
"Оперативната съвместимост на многонационалните сили е ключов фактор, който искаме да постигнем, както и взаимно разбирателство. Защото в крайна сметка войниците от различни нации изпитват еднакъв студ и понасят едни и същи трудности. Когато го споделят, те развиват не само тактически умения, но и приятелства", заяви Рот. На церемонията по откриването присъства и посланикът на Австрия в Черна гора Карл Мюлер.