Най-ефикасната превенция е чрез позитивни начинания - в това се убеждавам за поредна година в работата си с проблемни деца, каза за БТА секретарят на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) в Кубрат д-р Нади Карагьозова. От дълги години тя работи с деца, които са в конфликт със закона, учи подрастващите на доброта, толерантност и обич към другия. Карагьозова смята, че добрата и успешна превенция на асоциалните прояви на малолетните и непълнолетните изисква постоянна, системна работа, уважение и подкрепа на личността на детето от ранно детство. 
„Вярвам в потенциала на всяко дете и не смятам, че щом е извършило противообществена проява, то трябва да се заклейми като хулиган“, каза Карагьозова. Според нея проблемните деца трябва да бъдат ангажирани в общественополезна дейност, да им се помогне да изградят положителна самооценка и да се почувстват значими. По думите ѝ, за да израсне като добросъвестен гражданин, всяко дете има нужда от любов и грижи, от добри модели на подражание, от ценности, които да го водят в израстването му. Именно към добрите постъпки и добрите мисли, които правят децата по-добри, е насочена и дейността на кубратската местна комисия. Превантивно-образователните програми, по която работи тя всяка година, са на различна тема.
Дейността на комисията през изминалата година ще се запомни с разнообразие от инициативи и излъчените в тях послания, обединени под мотото „Сто поговорки - сто истини. Превенция и личностно развитие чрез фолклор и народното творчество“. Посланието за любовта ще е водещо в работата на местната комисия в противодействието срещу агресията тази година. „Идеята на възпитанието е в това да се намерят добрите страни и качества на детето и тези качества именно да се активират и поощряват. Да се вижда лошото е най-лесно, но това не е възпитателен метод“, каза Карагьозова.
Тя направи и отчет на изминалата 2022 г., като посочи, че на общо 15 деца от Кубратско са били наложени мерки по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за извършени противоправни деяния. Спрямо осем от тях са взети повече от една възпитателна мярка - поради липсата на един от родителите и с цел в ранен стадий да се пресече евентуален рецидив. От извършителите седем са непълнолетни, сред тях и едно момиче, а останалите осем са малолетни момчета. 
През календарната 2022 г. в местната комисия са получени 12 преписки от Районната прокуратура, като по 11 от тях са проведени възпитателни дела, а една е прекратена. Под надзор на обществен възпитател са преминали 24 подрастващи. От тях 15 са били с противоправни деяния, а другите девет - с проблеми в поведението. Секретарят на местната комисия добави, че върху динамиката на противообществените прояви, извършени от деца в община Кубрат, влияние оказва липсата на родителски контрол. Това, по думите ѝ, налага необходимостта от превантивна работа не само с провинените деца, но и с техните родители.