Директорът на неправителствената организация "Институт за утвърждаване на междуетническите отношения" Фатмир Шехоли каза, че на днешната среща в американското посолство в Прищина е казано, че диалогът със Сърбия е от голямо значение и че Съюзът на общините с преобладаващо сръбско население трябва да получи свой статут, за да тръгне към финализирането на този въпрос, пише вестник "Данас".
На срещата, организирана от американското посолство в Прищина по въпроса за създаването на Съюз на сръбските общини /ССО/ в северно Косово, присъства и представител на института.
"Срещата беше много важна за информиране на политическите представители, гражданското общество и медиите", посочи Шехоли.
Неговата организация смята, че е важно след провеждането на изборите през април в четири общини в северно Косово и след избирането на кмет и съветници, да започне фазата на формиране на ССО.
На срещата в американското посолство присъстваха представители на сръбската и албанската общност от правителството и опозицията, както и от неправителствения сектор. След разговора, продължил два часа, те не направиха изявления, но инициаторът на срещата, американският посланик Джефри Ховение заяви, че САЩ ще продължат да се застъпват за изпълнение на всички поети задължения.
Представителката на организацията от населената предимно със сърби северна Митровица "Нова обществена инициатива" Милица Андрич Ракич заяви, че общото послание на сръбската общност в Косово е била, че ако желанието е сръбските институции да се интегрират в косовската система, трябва да бъде формиран ССО.
"Представителите на косовските институции имаха своя позиция, която вече е явна, че още не разбират необходимостта да се създаде ССО", каза Милица Андрич Ракич.    Тя подчерта, че на срещата не са били взети окончателни решения.