Годишната изложба “Памет за бъдещето” се откри днес в Националния военноисторически музей (НВИМ).
През изминалата година фондовете на НВИМ и неговите филиали са се обогатили с 1162 артефакта, отбеляза директорът на музея доц. д-р Соня Пенкова. Много от даренията са изключително ценни за прочита, който правим на българската история, защото допринасят изключително много за допълнително осмисляне на много от събитията, дават нюанси, каза Пенкова и допълни, че всяка една лична история е важна, защото е част от големия разказ за българското минало. Тя изрази надежда, че дарителите и в бъдеще ще са все така всеотдайни към общата задача да се съхрани българското наследство, свързано с националната и военната история.
Пенкова напомни, че това е първото издание на традиционната изложба след прекъсването по време на двете пандемични години. В залата за временни експозиции са представени част от най-любопитните експонати, дарени на НВИМ и неговите филиали в Пловдив и Варна през предходните години. Сред тях са вещи на знакови за българската история личности, предоставени от техни наследници, както и артефакти, получени от структури на Министерството на отбраната. 
Както БТА писа, в изложбата са представени емблематични експонати като ръкописни записки на ген.-майор Георги Абаджиев, германска офицерска раница от Първата световна война, принадлежала на ген.-майор Марко Никифоров, саби на известната офицерска фамилия Кутинчеви, походна манерка от Балканската война и щик за пушка “Манлихер” на родоначалника на българската батална живопис Ярослав Вешин. В експозицията могат да бъдат видени и фотографии на офицера и политик Христо Калфов, сребърна мастилница, свещи и отличия на военния юрист и участник в Балканските и Първата световна война Любен Момиров и много други артефакти.
Съвременният облик на Българската армия е представен чрез ценни вещи и документи от участието на Въоръжените сили на Република България в операциите на НАТО в Афганистан, предоставени от ген.-лейтенант Любчо Тодоров. Налични са и вещи, свързани с развитието на Военноморските сили – част от голямото дарение на вицеадмирал Митко Петев, летателен гащеризон и пилотски знаци на ген. Михо Михов, катапултна седалка, хермошлем, бронежилетки и друга техника и снаряжение, получени от военни формирования в страната.
В присъствието на командира на Военновъздушните сили на Българската армия ген.-майор Димитър Петров Пенкова връчи дарителски грамоти и билети за целогодишен безплатен достъп до Националния военноисторически музей и неговите филиали на дарителите. Това е знак на признателност към всички, които показват съпричастност към мисията да се съхрани българското историческо наследство за поколенията, отбеляза тя. По думите ѝ само дарителите на НВИМ са над 60 души.