В Ритуалната зала на Община Габрово се състоя тематична среща с представители на регистрирани сдружения на собствениците, които имат изготвен или са в процес на изготвяне на технически паспорти, енергийни обследвания и техническо обследване във връзка с реализирането на отворената за кандидатстване процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап 1“.
"За да кандидатствате, трябва да имате предвид, че Вашата жилищна сграда следва да отговаря на пет основни изисквания. Жилищната сграда да е с повече от четири самостоятелни обекта, принадлежащи на повече от един собственик, и да е проектирана преди 26 април 1999 г., най-малко 60 процента от нейната разгъната застроена площ да се заема от жилища, да е учредено сдружение на етажната собственост по реда на Закон за управление на етажната собственост, да е извършено обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, архитектурно заснемане и изготвен технически паспорт и да е извършено обследване за енергийна ефективност и издаден валиден сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация, за всяка сграда включена в предложението", каза Тодор Попов Директор дирекция "Административно, правно и информационно обслужване" към община Габрово. 
На срещата бяха представени и критериите, по които ще бъде извършено класирането за саниране. Крайният срок за кандидатстване по процедурата е 31 май 2023 г., допълни Тодор Попов. 
Цялата налична информация, документи и стъпки за кандидатстване могат да бъдат открити на интернет страницата на общинската администрация в секция "Актуално", раздел "Енергийна ефективност" от този линк, информират от Община Габрово. 
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".