Румънските граждани ще бъдат уведомявани, когато представител на румънската държава разглежда техни данни в правителствения облак, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес. Достъпът до данните в правителствения облак ще бъде регистриран и одитиран, това предвижда одобрено днес правителствено решение, съобщи на пресконференция министърът на цифровизацията Себастиан Бурдужа.
„Това е много сложен нормативен акт, изискваше 30 мнения и гледни точки и урежда няколко важни области: принципите на правителствената облачна платформа и начина, по който правителственият облак взаимодейства с облаците, предоставяни от частни компании; политиката към класифицираната информация; вида данни, принадлежащи към държавния частен облак; вида данни, които могат да бъдат в облачните системи, предоставени от частни компании; достъпа до тези данни, съответно начина, по който румънците ще бъдат информирани на практика, в реално време, когато румънската държава, държавните институции разглеждат техните данни; зоната за оперативна съвместимост и така нататък“, каза Бурдужа.
Той подчерта, че данните на румънците ще бъдат на сигурно, защитено място на територията на Румъния в съответствие с критерия за суверенитет на данните на румънците, който ще бъде въведен до 2026 г., както е посочено в Националния план за възстановяване и  устойчивост (НПВУ).
„Вероятно най-важният елемент е оперативната съвместимост. Миналата година приехме в парламента Закона за оперативната съвместимост. Това ще позволи миграцията [на данните] на най-малко 30 институции на румънската държава в рамките на правителствената рамка до 2026 г., а също [възможността]  да приложим принципа „веднъж и само веднъж“, за да не се налага румънските граждани да обикалят като глупаци гишетата на различни институции, държавата ще иска от тях определена информация само веднъж, след което институциите са длъжни да обменят информацията помежду си“, каза Бурдужа.
„Администраторът на правителствения облак е Управлението за цифровизация на Румъния и ролята му е много добре очертана в това правителствено решение, това е най-важната роля в проекта за облак“, допълни Бурдужа.
По думите му е осигурен важен компонент от достъпа на частната среда до този облак. Киберсигурността се осигурява от Cyberint, звено на Румънската разузнавателна служба, с много ясно определена роля при кибер атаки.
„И разбира се, на ниво физическа инфраструктура центровете за данни са под администрацията на Специалната телекомуникационна служба“, добави Бурдуджа.
Що се отнася до миграцията на базите данни на институциите към правителствения облак, министърът на цифровизацията заяви, че това ще стане в резултат на инвестиция от 100 милиона евро, предоставени по НПВУ.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)