Най-оригинална мартеница и тематичен сувенир търси читалище от Търговищко в национален конкурс. Проявата се организира за първа година от екипа на народно читалище „Пробуда – 1928“ в село Кралево, съобщи за БТА секретарят на културната институция Мариела Алиева. 
Организирането на конкурса е решено от читалищното настоятелство. „Първи март е един от обичаните празници. Българският народ във всички времена е почитал символа на пролетта, вплитал е в мартениците своите надежди за здраве и сила през годината“, казва Алиева, обяснявайки  идеята на конкурса.
За участието няма възрастови ограничения, както и такива за избора на техника за изработката на червено-белия символ на пролетта. Целта е участниците да дадат воля на въображението си, да покажат различни техники, характерни за отделните региони на страната. Условието е да бъдат изпратени до два експоната - мартеница или мартенски сувенир от участник. 
Крайният срок за изпращане на творбите с придружаваща информация за участника е 24 февруари. След това ще ги оцени жури,  ще бъде подредена и мартенска изложба в читалището. 
Алиева каза, че в предишни години представители на читалището в Кралево са участвали с конкурс за изработка на мартеници. Техните експонати са били изплетени на две куки с формата на бебешки терлички. Самата тя е украсявала с червени и бели вълнени конци дървена лъжица като тематичен сувенир.