Крадците по домовете атакуват най-често между 9 и 12 часа, обезопасете секретния патрон на входната врата, помислете за многостранно заключваща се брава, а ако живеете в къща - по възможност си вземете куче пазач. Ако се приберете и видите вратата на дома си отворена - не влизайте, вътре може да има крадци, а те са особено агресивни в такива случаи. Идете у съседите или излезте пред блока и повикайте полиция.
Това са част от препоръките, които разпространи вчера дирекцията на МВР в Русе към гражданите по повод надигналата се вълна от кражби по домовете. Те могат да се прочетат на https://www.ruse-bg.eu/bg/events/187/4/7333/index.html. Правилата за безопасност са плод на подписаното вчера второ споразумение за обществен ред и сигурност между Община Русе и ръководството на Областната дирекция на МВР. Инструкциите са разпратени до всички кметове и наместници в общината, които трябва да ги разпространят сред жителите на селата. Информирани са и двата пенсионерски съюза с цел опазване на възрастните хора от престъпления.
Актуалността на препоръките бе потвърдена от поредния случай, в който ясно личи, че организирана банда напада жилища, за да краде. Между 9 и 12 часа в сряда са атакувани четири апартамента в два съседни квартала, след разбиване на патроните на входните врати. Откраднати са техника, бижута и пари в брой за общо 9560 лева. Първите два апартамента са в един вход на блок в „Чародейка“, а следващите - в два съседни блока до Дом майка и дете в „Дружба 3“.