С военен ритуал и полагане на венци и цветя пред паметника на едноименния площад в Пловдив бе отбелязана 169-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов. В тържественото честване участваха военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и членове на комитет „Родолюбие".
"Четирима са гениите на национално освободителната революция на България от османско иго - Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев и Стефан Стамболов. До освобождението оцелява единствено Стамболов, при чието управление като министър-председател се полагат основите на българската държавност",  каза в словото си Спас Гърневски, кмет на град Пловдив от 1 ноември 1995 до 1 ноември 1999г. и народен представител в 44-тото Народно събрание, по чиято инициатива от 1997 г. площадът пред общинската администрация в Пловдив носи името на Стамболов.
Според Гърневски няма друг български премиер, който в толкова мащабен вид да олицетворява проевропейската линия на страната. Той припомни, че през неговото управление Княжеството регистрира сериозен икономически подем и България тръгва по пътя на индустриализацията и модернизацията. С реформаторското му управление страната постига висок международен авторитет, а той е определян за Бисмарк на Балканите, каза още политикът. 
На честването присъстваха зам.-кметове на Община Пловдив, представители на Областна администрация, Общинския съвет, почетни консули, районни кметове, представители на политически и обществени организации и граждани.