„Истина ли е това“ е партньорска рубрика на „Утро“ и Factcheck.bg - единствената платформа в България, която се занимава ексклузивно с проверка на фактите, създадена по инициатива на Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ). В нея ще публикуваме проучвания, които проверяват достоверността на спорни твърдения на актуални теми в интернет и социалните мрежи.
Днешното проучване е на Ванеса Николова. Тя е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е като редактор и преводач в печатни и онлайн медии. Интересува се от теми, свързани със Западните Балкани и Далечния Изток, включително ядреното разоръжаване на Корейския полуостров. Вълнува се от астрономия и астрофизика и една от целите й като журналист е да направи науката по-достъпна и интересна за обикновения читател. Работи с английски, испански, италиански, френски, руски, сръбски и корейски език.

На 18 януари 2023 г. в личния Фейсбук профил на Боян Чуков се появява снимка, за която се твърди, че е от прогнозата за времето на един от каналите на полската обществена телевизия - TVP1. На снимката картата на Полша е модифицирана, като към нея са добавени част от западните територии на Украйна.
Публикацията има над 900 интеракции (харесвания, споделяния и коментари).
Factcheck.bg събра фактите по темата след сигнал от читателя Никола Петков за публикацията на Боян Чуков.
Хронология на една манипулирана снимка
Полският телевизионен оператор TVP, набеден че е използвал картата, реагира с опровержение на активно разпространяващата се снимка още на 18 януари 2023 г.
„Материалът е манипулиран и има за цел да убеди руската общественост в тезите, разпространявани от Москва. Такава карта никога не е излъчвана по TVP, а логото на телевизията е допълнително монтирано“, пише в официалното становище на телевизията.
Кадърът е манипулиран на няколко нива.
Използван е истинският образ на водеща на прогнозата за времето, но не от TVP, а от друг полски телевизионен канал - TV Trwam. Силуетът на синоптичката най-вероятно е взет от прогнозата на 27 март 2020 г., където водещата носи същата рокля. На манипулираната снимка силуетът й е обърнат огледално.
Ясно се вижда обаче, че фонът, на който върви прогнозата по TV Trwam, няма нищо общо с картата от заблуждаващата снимка. Картата, на която към Полша са присъединени части от Западна Украйна, е добавена на мястото на оригиналния фон.
От изявлението на TVP още става ясно, че логото им е монтирано на мястото на логото на TV Trwam.

Полската платформа за проверка на факти Demagog също установява, че снимката е манипулирана. От там отбелязват и пропуски в правописа на полски. Вместо полското Białoruś (б. р. Беларус) четем Bialorus и вместо Lwów (б. р. Лвов) четем Lwow.
Специален коментар по случая прави и правителственият пълномощен представител за сигурността на информационното пространство на Република Полша Станислав Зарин. Според него дезинформационната кампания на Кремъл срещу Полша има общо с готвената масова мобилизация в Русия. Зарин смята, че властите в Москва целят да внушат на руското общество, че съществува реална военна заплаха от Полша, с което да мотивират нуждата от допълнителна мобилизация.
Пътят на манипулираната снимка
Проверка през платформата WeVerify показва, че снимката с „новата“ карта на Полша се разпространява по различни канали и сред потребители от различни националности. В руския Телеграм канал „ZOV - Своих не бросаем“ публикация със снимката има над 8000 преглеждания.
В Туитър същата снимка се разпространява с подобни описания на немски, английски, руски, китайски.
На 17 януари 2023 г. снимката се появява във Военное обозрение, с домейн topwar.ru, която е посочена като източник във Фейсбук публикацията на Боян Чуков. Снимката се появява и в други руски медии.
„Варшава няма намерение да отстъпва от плановете си за присъединяване на територии от Западна Украйна, постепенно се внушава на полското население, че Лвов и териториите около него са полски територии“, пише в статията на „Военное обозрение“.
В текста още се казва, че според мнението на някои експерти Зеленски ще се отплати на Полша за предоставената помощ по време на войната със западно украинските територии.
Подобни внушения се правят и в статия на руския уебсайт iz.ru. В текста се припомня изказване на руския президент Владимир Путин от 7 декември 2022 г., в което той предупреждава, че полските националисти искат да върнат „исторически си територии, които Украйна е получила след Втората световна война“.
В това свое изказване Путин казва още, че в момента единственият гарант за териториалната цялост на Украйна е Русия, която помогнала за опазването на западните територии на страната.
Полша - в центъра на руската пропаганда за Украйна
Обтегнатите отношения между Полша и Русия имат своя исторически контекст. Двете страни са споделяли обща граница в различни исторически периоди. Големи части от територията на днешна Украйна попадат в Полско-литовската държава, съществувала между 16-и и 18-и век. На този фон Русия се опитва да внуши, че други съседни на Украйна страни искат да присвоят свои „исторически“ територии, с цел да оправдае един от своите мотиви за инвазията в Украйна.
Така „желанието“ и „нескритите намерения“ на Варшава да присъедини към своята територия областите в Западна Украйна стават основа на антиполската пропаганда на Русия.
Тези внушения обаче далеч не са нови и не се зараждат с началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.
Още през 2014 г., няколко дни след като Руската федерация анексира полуостров Крим, Министерството на външните работи на Полша получава официално писмо от Държавата дума с предложение за разделяне на територията на Украйна.
Писмото е изпратено от тогавашният заместник-председател на Държавната дума и лидер на крайнодясната формация ЛДПР Владимир Жириновски. 
Териториите, които са „предложени“ на Полша, са петте западни области на Украйна: Лвов, Ивано-Франковск, Тернопил, Ровно и Волин. Полските власти определят предложението като „куриозно“.
Подобни „оферти“ са изпратени и до Румъния и Унгария. Те се отнасят до Закарпатието и Черновицка област. 
Картата, която телевизионният полски обществен оператор използва през 2014 г., за да онагледи предложението, започва да се използва от руски медии, като част от кремълската пропаганда за войната в Украйна. Манипулираната карта, която се разпространява в момента, много напомня на тази от 2014 г. Основната разлика е в това, че източните територии на Украйна вече са отбелязани като част от Русия.
Разказът за „нечистите намерения“ на Полша към Украйна продължава и през 2022 г.  Месец след нападението над Украйна в руския сайт iz.ru се появява статия със заглавие: Бивш депутат от Върховната рада показа карта за подялбата на Украйна от други страни.
В текста се създава внушението, че „картата“ е част от плановете на Полша, Унгария и Румъния да си присвоят области от Украйна, които исторически са попадали на тяхна територия.
Изображението е предоставено от бившия украински депутат Иля Володимирович Кива. Няколко дни преди публикацията Кива е отстранен от украинския парламент заради своите проруски изказвания от началото на инвазията. По непотвърдена информация, разпространяваща се в социалните мрежи, в момента Кива живее в Русия.
Една от по-скорошните дезинформационни кампания срещу Полша в контекста на войната в Украйна е от септември 2022 г. Тогава в руски канали в Телеграм се разпространяват снимки с бюлетини, за които се твърди, че са издадени от полската Избирателна комисия. Текстовете към снимките внушават, че Варшава ще провежда референдум за присъединяване град Лвов към Полша. По същото време Русия провежда незаконни референдуми в четири области в Източна Украйна.
Полската медия Demagog опровергава твърденията за планиран референдум в Лвов и се свързва с полската Държавна избирателна комисия за коментар.
„Искам да ви уведомя, че информацията за подготовката за предполагаем референдум, в това число отпечатването или изпращането на бюлетини от Държавната избирателна комисия, е невярна. Искам да поясня, че Комисията никога не е използвала показаните на снимките печати и пломби“, казва експертът от Избирателната комисия Гжегож Гончор.
Полската фондация „Център за изследване на съвременната среда за сигурност“, създадена през 2021 г. в Краков, публикува редовно анализи за разпространяващата се руска пропаганда в страната. Повечето анализи са достъпни и на полски, и на руски език.
В последния - от 6 декември 2022 г., от фондацията предупреждават за засилена активност в антиполските наративи от страна на Русия. В анализа е отбелязано, че особена активизация се наблюдава след инцидента на 15 ноември 2022 г., когато неидентифицирана ракета падна край градчето Пшеводув, близо до полско-украинската граница. Според наблюденията на фондацията този инцидент е употребен от руската пропагандна машина, за да се създаде внушението за наличието на напрежение и недоверие между Киев и Варшава.
Анализът показва, че основният и най-често употребяван пропаганден разказ е, че Полша се старае да си присвои западните области на Украйна. Едно от внушенията по тази линия е, че „полските наемници, които воюват в Украйна“ в бъдеще ще се обърнат срещу украинците и ще задействат плана си за окупиране на западните територии на страната. От фондацията отбелязват, че един от кулминационните моменти в антиполската пропаганда през последните месеци е от Деня на народното единство в Русия - 4 ноември, когато в речта си руският президент Владимир Путин за пореден път говори за „плановете“ на Полша, Унгария и Румъния да окупират своите „исторически“ части от Украйна.
Проверено:
Не е вярно, че в прогнозата за времето в полска телевизия е показана картата на Полша с присъединени територии от Западна Украйна. Снимката е манипулирана и това е доказано от самата телевизия TVP1. 
Подобни дезинформационни атаки срещу Полша са практика на Русия още от 2014 г.