„Ловците от дружина Бистренци-Дряновец са шампиони в отстрела на диви свине с 9 точни попадения. Сред челниците с по 6 отстреляни животни са селата Могилино, Кацелово и Широково-Пепелина. При план от 76 диви свине са реализирали 72, а това е 97% от плана и може да се приеме за добър резултат. Разбира се, с уговорката, че планът е занижен съобразно актуалната популация. Радващо е, че през изминалия сезон резултатите са с около 30% по-добри от предходния. Това говори красноречиво: дивите свине се завръщат, популацията бавно расте“. Така представи накратко отминалия сезон за групов лов на дива свиня ръководителят на Ловно-рибарския съюз в Бяла Живко Брашнаров.
Анализ на отстрела по месеци показва, че не е имало пикови периоди и големи затишия. През всеки месец са реализирали успехи в определени райони. По-слабо са се представили дружините от близките до Дунав села, където традиционно става силен лов.
Най-добрата новина е, че не са намирани умрели животни и всички се надяват африканската чума по свинете вече да е отминала. Ако е така, природата ще възстанови щетите, колкото и тежки да бяха те.
Сега върви ловът на фазани и дружинките вече са близо до изпълнение на заложения план от 970 птици. През сезона са отстреляни 1350 пъдпъдъка и 820 гургулици и това е в рамките на обичайното.
Трудна е слуката при дивите патици най-вече заради липса на студове и снежна покривка.
Борбата с хищниците е много успешна борба. При чакалите отстрелът е над два пъти по-висок от заложения план. Убити са 837 чакала при запланувани 386. С 362 отстреляни лисици вече са надхвърлили заложените в плана. Ловците в Караманово са повалили вълк.
Забелязват се две тревожни тенденции, отчете Живко Брашнаров.
Първата е, че популацията на дивата котка расте, но тя е защитен вид и засега няма изгледи забраната за отстрел да отпадне.
Втората идва от хората. Използваните от арендаторите препарати за пръскане на земеделските земи трови всякакъв дребен дивеч - и пернати, и бозайници. Толкова щети, колкото нанасят те на живата природа, дори и най-големите ловци-бракониери не могат да нанесат, обобщава Младен Добрев, който прави обзора за сайта на Съюза на ловците и риболовците в България. 
Вчера от Държавно ловно стопанство „Дунав“-Русе съобщиха, че е наложена едногодишна забрана за лов в района на Просена заради бракониерство на член на тамошната дружината.
Тежкото нарушение беше извършено в навечерието на Нова година - на 30 декември 2022-а. Около 19 часа служители на Държавното ловно стопанство чуват изстрел в землището на селото и тръгват по посока на гърмежа. Скоро намират двама души. Единият от тях е убил незаконно четиригодишен мъжки благороден елен.
Според инж. Розали Коев, експерт в Регионална дирекция по горите-Русе, качеството на трофея от убития благороден елен е високо. Четиригодишният елен е притежавал заложби за един бъдещ капитален трофей - общо шиповете в короната са 10, раздвоен среден шип, оценката му към момента е 167 точки по CIC. Само 3 точки го делят от бронзов медал, а с отстрела му е прекъснато предаването на тези качества в следващото поколение.
Дружината в Просена може да обжалва забраната за лов.