Предварителнят проект на новия Генерален план за организацията на движението /ГПОД/ в Русе беше обсъден на работна среща между изпълнителя и кмета Пенчо Милков, ангажирани с темата членове на екипа му, представители на Общинския съвет, Пътна полиция и неправителствени организации.
ГПОД определя условията и реда за организиране на движението по цялата улична мрежа. Целта му е да служи като инструмент за взимането на ефективни и оптимални решения относно градската мобилност и инфраструктура - режими на движение, паркиране, масов градски обществен транспорт, пешеходна достъпност, безопасност и др.
С организирането на движението по улиците и пътищата на територията на Русе се предвижда да бъде осигурен бърз, безопасен и икономичен транспорт на пътници и товари, както и удобство при придвижване на участниците в пътното движение.
Направените на срещата предложения ще бъдат анализирани от Община Русе, като проектният вариант ще бъде върнат на изпълнителя и впоследствие подложен на обществено обсъждане.
Последният Генерален план за организация на движението е възложен от Община Русе и изработен преди повече от 30 години.