Плевен успешно привлича нови инвестиции. Това показва отчетът на кмета на общината Георг Спартански за 2022 г., с който БТА разполага. С цел проучване възможностите в тази икономическа сфера, общинското ръководство е провело срещи с посланика на Швейцария Раймунд Фурер, със заместник­-посланика на  Германия у нас Щефан Рьокен и с главния управител на Германо-­българската индустриално-търговска камара.  
През посочения период в Плевен е открита нова производствено-административна сграда на фирмата за иновативна техника за пожароизвестяване и пожарна безопасност "ДМТех", разширено е производството на "Леони България" – Плевен , като е увеличен броят на заетите работници. Компанията е удостоена с приза "Инвеститор в общината" от Националното сдружение на общините в България.
Разширено е и производството на плевенския завод за стъклен амбалаж "Рубин трейдинг", открит е нов цех за разфасовка на месо на фирма "Валборген", се посочва в документа. През май 2022 г. плевенската фирма "Хоризонт Иванов" е започнала строителство на нов закрит плувен комплекс с четири басейна, който спортните среди у нас очакват с голям интерес да бъде завършен през тази година.
Към Плевен е заявила инвестиционен интерес френската компания ACVEL С.А. - производител на компоненти за автомобилната индустрия, се отбелязва в отчета.
Общината създаде условия за продажба на имот на нов инвеститор, който ще разкрие производство и нови работни места, пише още в равносметката за миналата година. Общинските власти са започнали процедура за публичен търг за продажба на недвижими имоти, частна общинска собственост, с цел привличане на инвеститори. Сред тях са имот в ж.к. "Дружба", при първоначална цена 1,2 млн. лв., имоти в селата Коиловци и Брестовец. В отчета е отбелязано, че предстоят процедури за продажба на 4 декара поземлен имот, с цел разширяване и паркинг на МБАЛ "Сърце и Мозък".
Както БТА съобщи, Община Плевен инвестира успешно за изпълнение на близо 20 крупни инфраструктурни проекта през 2022 г. Освен това частният бизнес влага средства за строителство на жилища и за въвеждане на най-нови, иновативни технологии и апаратури в областта на здравеопазването, с което Плевен продължава да се развива като модерен университетски медицински център.