От екипа на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) съобщиха, че имат удоволствието да поканят тийнейджърите планинари на еднодневна среща и обучение по лавинна безопасност “Тийнлавинистика”. Заниманията са еднодневни, ще се провеждат на сигурни за участниците места в първата и последната събота на февруари. Курсът не е насочен към даване на съвети, а към осъзнаване на проблема, каза за БТА инструкторът по планинско спасяване и планински спасител от отряд София на Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския Червен кръст Мартин Неделчев.
По думите му децата много бързо порастват и родителите по-скоро трябва да се замислят, ако детето е възпитавано в дух да бъде свободолюбиво, да взема самостоятелни решения и да ходи на планина, че то трябва да започне да се учи много отрано. Най-добре е родителите да мислят в перспектива малко повече и да си записват децата на такива програми, така че в момента, в който те започнат да вземат решения сами, да бъдат с една идея по-подготвени, каза Неделчев.
Миналия уикенд в Рила планинарите наблюдаваха типична ситуация за бързо покачване на лавинната опасност и в събота, 21 януари, предадоха, че лавините са започнали да падат по източния и северния склон на вр. Мусала, склона на Петлите, Лавината на Витоша. Вчера от ПСС казаха, че новата снежна покривка в планинските курорти създава рискове за лавинна опасност, а Българската лавинна асоциация предупреди за възможни изтичания на наклони над 35 градуса. Неделчев обясни, че “заради закъснялата зима има проблемни слоеве ниско до земята, които ще продължат да са проблем най-вероятно до края на сезона, колкото и сняг да падне нататък. При следващия снеговалеж тези проблемни слоеве, които са в дълбочина, пак ще се активират т.е. трябва да се избягват дните по време на снеговалеж и първият хубав ден след снеговалежа, за да се стабилизира снежната покривка”.
Предстоящото обучение ще е под формата на игра с приключенски елементи, в които участниците ще се запознаят с рисковете през зимата и ще се научат на основни правила и действия за превенция на лавини. Ще се занимават с лавинна екипировка, ориентиране, ще има състезание и полезни презентации. Това е втората година, в която “Тийнлавинистика” се реализира в тази форма. Неделчев разказва, че в началото опитват да достигнат таргет-групата чрез лекционен формат, подобен на този, който използват съмишлениците им от фондация “Николай Додов” в САЩ, “но от миналата година правим нещата на терен, каза Неделчев - навън, под формата на игра и много успешно ни се получава”.
Част от осъзнаването на проблема минава през разбирането, че има някои обективни опасности в планината, с които човек трябва да се съобразява и участниците в програмата ще имат възможност да се научат да разпознават къде падат лавините, за да знаят кога навлизат в лавиноопасен терен. Другото, което трябва да се научат да правят, продължава Неделчев, е да разпознават опасните моменти, които във всеки сезон са по четири-пет дни, и да ги избягват. Третото, което трябва да правят, е внимателно да подбират хората, с които излизат извън пистите, защото това са хората, на които те поверяват живота си и те са тези, които, в случай на лавинно нещастие, ще им помагат. И четвъртото е, че трябва да имат цялата необходима екипировка, така че да могат да си помогнат в случай на лавинно нещастие.
Не се стряскайте, обръщат се организаторите към младежите, защото няма да смятате, нито да пишете преразказ - ще учите за снега и лавините, докато играете, а класната ви стая ще се превърне в прекрасно снежно място с иглолистни дървета. Обучението се финансира по проект “Лавинистика” на БАССЕС, продължава четири часа на Витоша, хижа Алеко, безплатно е и изисква предварително записване на [email protected] с три имена и телефонен номер на участника и родител. Предвиждат се две групи - първата, на 4 февруари, е за планинари на възраст между 11 и 14 години, а във втората, на 25 февруари, ще се обучават младежи от 14 до 18 години.
Практическите лавинни курсове на БАССЕС за възрастни също са в разгара си този и следващия месец с подготовка за първо, второ ниво и трудни терени.