Лихвите по жилищните кредити обърнаха посоката си от края на лятото насам и така към края на 2022 г. те се вдигнаха до едногодишен връх. Към края на годината ръст в лихвените проценти се наблюдава както при всички видове кредити, така и при всички видове депозити, макар и те да са малки в диапазона 0.1 – 0.3 пункта за последното тримесечие.

През декември средните лихвени проценти по жилищните кредити в лева достигат 2.6% - на нивото от януари 2022 г. Това е над рекордното дъно от 2.46% през септември, но в исторически план все още е сред най-ниските нива в българската икономика.

Само през декември ипотечните кредити са поскъпнали с 0.05 пр. пункта спрямо предходния месец. Статистиката показва, че през последните два месеца се наблюдават най-драстичните месечни ръстове от началото на 2020 г., белязано с избухването на COVID пандемията.

Минималното вдигане на цената на кредитите е в унисон с повишаването на основната лихва от Европейската централна банка и с прогнозите на финансисти и икономисти за плавно повишение на средните лихви в края на годината.

Средните лихвени проценти по жилищните кредити в евро също се повишават до 3.35%, което е най-високото ниво от септември 2021 г. Като цяло обаче ипотечните заеми в евро са рядкост на българския пазар.

Потребителските кредити също поскъпват и достигат най-високото си ниво от началото на 2020 г. от 9.65%. Само за месец декември те растат с 0.86 пр. пункта, но лихвите по заемите за потребление традиционно са по-волатилни и имат особеността да поскъпват през празничния последен месец от годината, свързан с повече покупки и по-големи разходи.

Засега статистиката на централната банка не показва признаци по-високите лихвени проценти да се отразяват на темпа на кредитиране, който продължава да расте с традиционните за последните около две години темпове.

При фирмите

Българският бизнес усети първи вдигането на лихвите по кредитите и поскъпването на заемите започна да отказва някои фирми да правят инвестиции и те съсредоточиха свободния си паричен ресурс в спестявания.

Плавното повишаване на лихвените проценти по кредитите продължава и в края на годината както за кредитите в лева, така и за тези в евро.