По повод Международния ден в памет на жертвите от Холокоста премиерът на Федерация Босна и Херцеговина Фадил Новалич заяви, че това е денят, в който целият цивилизован свят отдава почит на убитите евреи, но както помним жертвите на Холокоста, така трябва да помним и жертвите на геноцида и военните престъпления, предаде босненската агенция ФЕНА.
„Въпреки че никога повече на човечеството не трябваше да се случва такъв мрак, той се случи. И се случи тук, в сърцето на Европа, в края на 20-ти век. Ние в Босна и Херцеговина преживяхме това. 50 години след нацисткия геноцид, извършен през Втората световна война, помрачени умове отново решиха да убиват хора само защото са „други и различни". Ето защо ние в Босна и Херцеговина имаме специално задължение да подхранваме културата на паметта", каза Новалич и подчерта, че никога не трябва да забравяме нито една жертва на Холокоста и геноцида, защото жертвите не са числа, а безпомощни и невинни хора.
„Наша постоянна задача е всеки ден да говорим за тях и да пазим паметта им в името на истината и справедливостта. И най-важното - в името на бъдещите ни поколения, които да възпитаваме в дух на антифашизъм, за да знаят, че всеки човек е еднакво ценен, независимо как се казва и че нашите млади хора са тези, които няма да позволят Холокостът и геноцидът да се повторят“, каза министър-председателят на Федерация Босна и Херцеговина Фадил Новалич.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с босненската агенция ФЕНА)