„Конституционните промени скоро трябва да бъдат на дневен ред в Северна Македония и в този контекст се нуждаем от атмосфера, в която всички проевропейски сили да могат да се обединят и да извършат тези промени. Този процес няма да е лесен и всяка по-нататъшна провокация или атака срещу нашата идентичност само ще го усложни допълнително. С други думи, необходима е стабилна среда и предвидимост по европейския път”, казва пред представителите на дипломатическия корпус в Република Северна Македония президентът на страната Стево Пендаровски на традиционния годишен прием, състоял се вчера в Скопие. Информация и видео от обръщението на Пендаровски пред дипломатите бе разпространено днес от прессекретариата на президента на Северна Македония. 
„Не трябва да забравяме, че европейската интеграция за нас не означава само добросъседски отношения, но и икономически напредък, сериозни реформи и реална, а не риторична борба с високата корупция”, каза Пендаровски, който очерта предизвикателствата пред страната през настоящата година.
Пендаровски заяви, че през 2023 г. в Северна Македония предстоят посещения на „поне трима президенти от региона и Европа”, през годината вече има договорени „няколко двустранни и многостранни посещения”, а целта му е външната политика на Северна Македония да се провежда прозрачно и в интерес на общите демократични ценности.
„Ние принадлежим към поколение политици, които са изправени пред не толкова лесната задача да определят очертанията на европейския ред, в който нашите граждани ще живеят, когато войната и страданията в Украйна приключат. Нашият отговор днес на трагичните събития в Украйна говори за това как си представяме Европа и света след края на тази война. Мирът и освобождението на Украйна е приоритет, който няма алтернатива. Чрез нашето председателство на ОССЕ тази година ние ще се опитаме да дадем принос в този смисъл, заедно с всички останали субекти”, подчертава Пендаровски.
Според него „декларативните ангажименти трябва да бъдат заменени със смели решения, независимо дали става въпрос за военна и хуманитарна помощ за Украйна, за разширяването на Европейския съюз или за сигурността и икономическия прогрес на цялото европейско пространство”, а в рамките на своите компетентности ще се стреми Северна Македония да продължи по пътя на европейската интеграция, диалога и сътрудничеството с всички свои съседи.