Вицепремиерът и министър на външните работи на Кралство Нидерландия и министърът за Европа и външните работи на Франция Катрин Колона ще бъдат днес на посещение в Румъния, където ще се срещнат с президента и премиера на страната и ще посетят центъра за обучение в Чинку (окръг Брашов), където е и базата на Бойната група на НАТО в Румъния, съобщава агенция Аджерпрес.
При посещението в Националния съвместен център за обучение „Гетика“ в Чинку представителите на Нидерландия и Франция ще бъдат придружени от външния министър на Румъния Богдан Ауреску.
Министерството на външните работи на Румъния съобщи, че програмата на министрите включва срещи с военнослужещи, предимно от Франция и Нидерландия, както и посещения на военни съоръжения, използвани съвместно от съюзническите войски, разположени в Румъния.
В този контекст министър Ауреску "ще повтори посланието на Румъния, в което се изразява особена благодарност за съществения принос на Франция, като рамкова държава, и на Нидерландия, като един от основните участници, към Бойната група на НАТО в Румъния".
Заради войната на Русия срещу Украйна, през март м.г. лидерите от НАТО решиха да подсилят Източния си фланг с четири батальонни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария по примера на четирите бойни групи, които бяха изпратени в Полша, Литва, Латвия и Естония, след като Русия анексира Крим.
Военната база в Чинку е с площ от 20 хил. кв. мeтра. Лагерът на Бойната група на НАТО се намира на няколкостотин метра от полигона Чинку, където войските на НАТО се обучават на площ от 107 квадратни километра. Това е вторият по големина полигон в Румъния след Смърдан в окръг Галац. Базата на Бойната група на НАТО е предвидена за 800 до 1000 войници.
Министърът на въоръжените сили на Франция Себастиен Льокорню посети базата в Чинку на 3 ноември 2022 г. и заедно с румънския си колега Анджел Тълвар откриха официално седалището на Бойната група за колективна отбрана (Collective Defence Battle Group). Франция е поела ролята на рамкова държава на Бойната група, в която на ротационен принцип участват още войници от Белгия и Нидерландия.
След посещението си в Чинку тримата министри ще проведат кръг от тристранни политически консултации в Букурещ, като ще се съсредоточат върху актуални въпроси от европейския дневен ред и дневния ред в областта на сигурността, включително продължаващите усилия за по-нататъшно насърчаване на целта на Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство, която Франция и Кралство Нидерландия активно подкрепят, информира румънското МВнР.
Те ще обменят мнения и относно руската агресия срещу Украйна, събитията в Република Молдова и сътрудничеството в рамките на НАТО. След консултациите министрите Богдан Ауреску, Вопке Хукстра и Катрин Колона ще дадат съвместна пресконференция.
Посещението на външните министри в Румъния "е потвърждение на много доброто сътрудничество на Румъния с Франция и Нидерландия, както в двустранен план, така и на европейско равнище и в рамките на НАТО, а също и на ефективното тристранно взаимодействие между Букурещ, Париж и Хага", посочват от румънското МВнР.
Също днес министърът на външните работи на Кралство Нидерландия Вопке Хукстра и министърът за Европа и външните работи на Френската република Катрин Колона ще бъдат приети от президента Клаус Йоханис и министър-председателя Николае Чука, информира Аджерпрес.