Пред пълна зала с приятели и почитатели на танца „Танцова компания Петрова“ /“Petrova Dance Company“/ отпразнува 15-ия месец от основаването си. Неуморният труд, постоянството и дисциплината стигнаха своя апогей, но и дадоха своеобразно обещание за покоряване на нови върхове. 
Във встъпителните си емоционални думи основателят на школата и неин главен хореограф Зорница Петрова благодари на своя екип за подкрепата и насочи вниманието към темата с мъжкото присъствие в танца. С повече момчета и мъжки персонажи ще се разширят хореографските възможности и вариативността за ръководителите, а публиката ще се радва на по-атрактивни продукции.
Хората на изкуството претворяват това, което чувстват най-близко до себе си. Зорница Петрова не прави изключение - в спектакъла „Еквилибриум“ тя представи широка палитра от емоции, започвайки с детската любов към танца през отношенията между мъжа и жената до генералното послание за по-добър свят.
Кметът на Русе Пенчо Милков също бе сред зрителите в голямата зала на Доходното здание, а след финалните аплодисменти поднесе страхотна кошница с цветя и поздравителна картичка, с което придаде още повече значимост на спектакъла.
„Еквилибриум“ е кулминацията на 2 месеца репетиции и публична разгласа. Работата вървеше дори и по празниците. Най-обективната оценка за видяното я даде публиката, а отделни почитатели само потвърдиха отличната екипна работа. Отлична, въпреки недостатъчната материална база, минималния бюджет и краткото време за подготовка. Но най-впечатляващ е фактът, че в компанията няма професионални танцьори, а деца, които тепърва ще откриват духа и тайните на танцовото изкуство. Забележително е, че място на голямата сцена намериха и момичета, които от съвсем скоро посещават залата. Дебют с танцовата компания направи и Деян - ученик от НУИ в Русе, който изигра Вълка до Червената шапчица.
И както в превод „Еквилибриум“ означава баланс, така е налице и балансиране между изброените неблагоприятни фактори и другите, произтичащи от силата на човешкия дух. Това съпътстваше творческия процес почти изцяло. „Танцова компания Петрова“ отговори на средата с отдаденост, мотивация и много любов. С идеята някога добрите сили да надделеят и да преборим страховете си, мечтаейки за съвършенство. 
Ето какво сподели един от зрителите: „Вложено е много индивидуално внимание към всеки възпитаник на компанията. Имаше голям синхрон между музика, текст, движения, осветление, сценични ефекти и костюми, които допълнително допринесоха за професионалното отношение. Зорница Петрова даде личен пример с участието си в спектакъла, който може да бъде стимул децата да станат професионалисти като нея. Другото, което много ме докосна, бяха фолклорните мотиви със съвременни и иновативни движения. Всички участници в „Еквилибриум“ бяха поставени на равни начала и нямаше чувство за неравенство между най-малките деца, начинаещите и най-големите“.
Гости на сцена бяха солистите от Държавна опера-Русе Грета Георгиева и Тиаго Виктор Сантана (в миниатюрата „Метаморфози на любовта“), Емил Тодоров, актьор от Русенска детска опера, както и преподавателят от НУИ Гоце Великов. А в една от паузите ученичката Виктория Ангелова отправи трогателно пожелание към дядо си за 70-годишния му юбилей, съвпаднал с датата на концерта - 25 януари.
Преди спектакъла Зорница Петрова написа думи, които важат с пълна сила и сега: „Безкрайно благодаря на децата, които намериха част от себе си и мен в постановката, за да пресъздадат отношението, което трябва да имаме към изкуството и хората. Безкрайно благодаря на хората, които стоят зад тази творба. Защото тя нямаше да бъде факт без музиката на Филип Манукян, без аранжимента на Радосвет Драгнев и Младен Радев, така и без професионалната подкрепа като актриса и режисьор на Деница Дончева. Нямаше да бъде такава хармония без сърцата и на децата“.

Васил ТОДОРОВ