Д-р Нурсел Вели завършва Медицинския университет във Варна през 2008 г. През октомври същата година започва работа като лекар-ординатор към Кардиологичното отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ - Разград, където остава 3 години. След това една година работи в  отделението по диализа в същата болница. През декември 2011 г. записва специализация по нефрология към I-во отделение по вътрешни болести и нефрология в УМБАЛ „Канев“ - Русе, където работи и до момента. През май 2016 г. придобива специалност по нефрология.
Д-р Вели диагностицира и лекува пациенти с бъбречни заболявания, бъбречна недостатъчност, камъни в бъбреците, инфекции на долни пикочни пътища /цистити/, увреждане на бъбреците при захарен диабет и артериална хипертония. Извършва коремна ехография и доплерова ехография на бъбречни съдове. 
Д-р Вели има кабинет в медицински център „Медик консулт“, където приема пациенти с направления и свободен прием. Телефон за записване: 0882909725.

- Д-р Вели, Световната бъбречна асоциация съветва преболедувалите от Ковид-19 да си направят изследване на урината. Каква е причината за това?
- Действително, Световната бъбречна асоциация се обърна към преболедувалите коронавирусна инфекция да си направят това изследване. Причина за това е, че 1 от 10 човека има някакво бъбречно заболяване, най-често неустановено. До 2040 г. този тип заболявания ще са петата по ред причина за смърт в световен мащаб.
- Но защо призивът на асоциацията е насочен към преболедувалите Ковид-19?
- Практиката още от самото начало на пандемията показа, че, освен белия дроб,
коронавирусната инфекция атакува и бъбрека
Установи се, че на много от лежащо болните пациенти, заразени с коронавирусна инфекция, бързо се влошава бъбречната функция до степен, в която имат нужда от диализа или от лечение с изкуствен бъбрек. Ковид-19 може да атакува и бъбрека - вирусът се свързва с определени рецептори, които са в голямо количество в белия дроб, но такива има и в бъбрека.
- Как точно коронавирусът атакува бъбрека?
- Бъбрекът може да се увреди от няколко фактора, които го атакуват по различни механизми. При заразяване с Ковид-19 у пациента се получава септично състояние, тежка инфекция, цитокинова буря, обезводняване заради температура, спадане на кръвното налягане, повишена склонност към образуване на тромби, които могат да се образуват в големите кръвоносни съдове, но може да се появят и в микросъдовете, разположени в бъбрека. Освен това част от лекарствата за лечение на коронавирусната инфекция са относително неблагоприятни за бъбречната функция. Всички тези фактори атакуват бъбрека, а от друга страна, самият вирус директно уврежда бъбречните клетки.
- И това може да се случи и при хора, които преди да се заразят с коронавирус, не са имали бъбречно заболяване?
- В публикации, които са от началото на пандемията, се посочва, че може при болни, които не са имали предходно бъбречно заболяване, да се появят белтък, кръв или еритроцити в урината, но се оказа, че голяма част от болните развиват имунни увреждания на бъбрека. На нефролозите стана ясно, че
се появява ковид асоциирана нефропатия
Това бъбречно увреждане се характеризира с бързо намаляване на бъбречната функция. Ковид асоциираната нефропатия би могла да се прояви както без осезаеми за пациента симптоми, така и с разгърнат нефритен сидром, както и със синдром на остро бъбречно увреждане дори до стадий, налагащ провеждане на хемодиализа.
- Щом при здрави хора вирусът може да нанесе такива поражения на бъбрека, как влияе той на бъбречно болните пациенти?
- При хора, които преди да се заразят с коронавируса, са имали някакво хронично бъбречно заболяване, много по-често се получава остро нарушение на бъбречната функция вследствие на коронавируса. Тези пациенти много по-бавно се възстановяват по отношение на бъбречната функция. Има и едно изследване, което показва, че сред болните с хронично бъбречно заболяване, прекарали Ковид-19, по-бавно се възстановяват и сърдечно-съдовата дейност, белодробната система, мускулите, дори когнитивната функция.
- Има ли значение дали болестта е преминала леко, или тежко?
- Дори и леко да е преминала ковид инфекцията, бъбрекът може да е увреден. Много болни в света, а и в България въобще не знаят, че имат бъбречно заболяване, защото
сред голяма част от хората то не се проявява с никакви симптоми и оплаквания
Бъбрекът е един много фин орган, много деликатен, който „не крещи“, когато е болен. Имащите високо кръвно налягане дори не предполагат, че високите му стойности са вследствие на бъбречно увреждане.
- Моля, обяснете връзката на хипертонията с бъбречното заболяване.
- Бъбрекът е жертва и причина. При болен бъбрек често се среща поява на хипертония. Почти при всички бъбречни заболявания хипертонията се появява в хода на бъбречното увреждане. От друга страна, сама по себе си небъбречната хипертония уврежда в даден момент бъбрека. Кардиолозите, когато имат пациент с високо кръвно налягане, вече го пращат и на преглед при нефролог. Човешкият организъм трябва да се разглежда като едно цяло.
- Коронавирусът ли е единственият, който може да увреди бъбреците, или има и други опасни вируси?
- Отделителната система е много по-слабо податлива на вирусно засягане в сравнение с дихателна система, стомашночревен тракт и нервна система. Вирусите могат да станат тригерен механизъм за отключване на някои нефрологични заболявания.
Вирусите, които могат да увредят бъбреците, са грипният, парагрипният, аденовирусите и ентеровирусите
- Какви други рискови фактори има за развитие на бъбречно заболяване?
- Много са факторите които атакуват в един момент бъбрека. Едно болно сърце атакува бъбрека /нарича се кардио-ренален синдром/, хипертонията, един диабет, наднорменото тегло също атакуват този орган. Бъбрекът реагира на много неща и зависи от много фактори - външна среда, начин на живот, приемът на течности. Някои лекарства също увреждат бъбреците. Например при продължителен прием на нестероидните противовъзпалителни средства, които масово се използват за обезболяване на дискова херния или радиколопатии, водят до нарушение на бъбречната функция.
- Казвате, че много хора дори не подозират, че имат бъбречно заболяване. Кога се появяват първите симптоми и какви са те?
- Голяма част от бъбречни забоявания, особено сериозните, не са свързани с някакви конкретни оплаквания. Пациентите не знаят, че са болни и бъбреците им страдат. Това е причина да се закъснява с диагностицирането на тези заболявания и съответно лечението. А всяко заболяване, независимо дали е бъбречно, или не, когато се хване в по-ранен стадий е по-лесно лечимо. Едно имунно заболяване върви тихомълком. То не боли, болният няма никакви оплаквания. При някои от автоимунните възпаления /гломерулонефрити/ в хода на заболяването се появяват отоци по лицето и по подбедриците.
Промяната в бъбреците от едно високо кръвно налягане неминуемо напредва с годините
но пациентът знае, че има само хипертония. Него не го болят бъбреците и не си изследва бъбречната функция. Един диабетик /особено диабет тип 2, който се открива много късно, защото няма съществени оплаквания/, този пациент обикновено късно разбира, че има захарна болест, и то тогава, когато тя е увредила и бъбреците. Голяма част от нашите заболявания именно така вървят и това е страшното - бъбречните заболявания са един тих убиец.
- Ако тези симптоми не се разпознаят в началото от болния и той закъснее с диагностицирането и лечението, до какви усложнения може да доведе това?
- Има случаи, в които човек не знае, че има бъбречно заболяване. Става му лошо в офиса. Колегите му викат бърза помощ, която го откарва в спешния център и се оказва, че въпросният пациент е в толкова напреднало състояние, че направо се включва на диализа. Това са млади пациенти, в активна възраст.
- В кой момент човек трябва да потърси консултация с нефролог?
- Пациентът се насочва към нефролог за по- специфични изследвания, когато има промени в урината и серумния креатинин. Като тези изследвания трябва да се правят поне веднъж годишно. Дори личният лекар да няма направления, те струват около 5 лв.
- Да се върнем на призива на Световната бъбречна асоциация преболедувалите да изследват урината си. На какво трябва да се обърне внимание в това изследване?
- При изследване на урина трябва да се обърне внимание за наличие на белтък и еритроцити /червени кръвни клетки/ в седимента на урината. 
Когато се увреди бъбречният филтър, в урината попадат откриваеми количества белтък
и се появяват червени кръвни клетки в седимента.
Ние, нефролозите, съветваме всички преболедували да си изследват урината, а не само страдащите от бъбречно заболяване. Изследването на урина заедно със серумния креатинин, който ни показва дали бъбреците функционират нормално, се препоръчва също, независимо дали ковид инфекцията е преминала леко или тежко.
- Каква е ролята на профилактиката при бъбречно заболяване?
- Профилактиката е единственият начин да се открие навреме началото на хронично бъбречно заболяване. Особено това се отнася за хипертониците и диабетиците. Малък процент от пациентите, които стигат до диализа, го дължат на имунни и автоимунни заболявания на бъбреците, огромна част са хипертоници и диабетици. Радвам се, че в последните години кардиолозите и ендокринолозите започнаха да мислят и за ХБЗ /хронично бъбречно заболяване/ и насочват пациентите към изследване и консултация с нефролог, за да се отхвърли бъбречно увреждане или, когато то е първопричина за хипертонията, да се започне с лечение на бъбреците.