29 утвърдени фирми, търговски камари, Русенският университет, браншови и граждански организации учредиха Обществен съвет по икономически въпроси към Община Русе. Инициативата за неговото създаване е на кмета Пенчо Милков след неформална среща с учредителите през ноември.
Основната цел на съвета като експертно-консултативен орган е да подпомага местната власт при формиране на позиции, поемане на инициативи за развитие и провеждане на общинската политика по икономически въпроси. Участниците в него ще могат да организират провеждането на обсъждания по внесени от граждани и юридически лица предложения и препоръки.
Съветът има право да прави предложения за организиране на местни референдуми и да насърчава публично-частното партньорство между местната власт и бизнеса на територията на община Русе. 
Всички представители в Обществения съвет ще имат право единствено на съвещателен глас, като заседанията му ще бъдат председателствани от кметa Пенчо Милков или зам.-кмета Златомира Стефанова. Съставът му ще се определя за срок от две години, като участието на членовете е на доброволни начала и е безвъзмездно.