Професор Петя Шопова беше избрана за председател на Управителния съвет на Българската асоциация по криминология.
Професор Шопова е завършила право в Софийския университет „Климент Охридски“. Тя е криминолог с дългогодишна преподавателска и изследователска дейност. Научните й интереси са в областта на приложната криминология. Ръководител е на първото национално изследване на тенденциите на престъпността в Република България след 1989 година, както и на множество изследвания на престъпността и индивидуалното престъпно поведение.
Създател на експериментален Пробационен център-Русе и дългогодишен преподавател в Юридическия факултет на Русенския университет. 
Има публикации в областта на криминологията, наказателно-изпълнителното право, наказателното право, парламентарната дейност.
Народен представител в 36 и 38 Народно събрание и член на комисиите по национална сигурност, по борба с корупцията и по европейските въпроси. Заместник- председател на 38 Народно събрание.
Адвокат в Софийска адвокатска колегия.
Член на Българската асоциация по криминология. Член на международната организация на защитниците по наказателни дела. Учредител на българския клон на международната организация „Прозрачност без граници“.
Българската асоциация по криминология е създадена през 1986 година и обединява учени, преподаватели и представители на институциите, които изучават тенденциите на престъпността и предлагат решения за превенцията и контрола над нея. Колективни членове на Асоциацията са Министерство на правосъдието, Института за държавата и правото към БАН, Върховен касационен съд, Върховна касационна прокуратура, Висш адвокатски съвет, Академия на МВР.
Професор доктор Петя Шопова е член на възстановения Съвет за криминологични изследвания към Министерския съвет.