Негово Високопреосвещенство Западно– и Средноевропейският митрополит Антоний и посланик Иван Йорданов се срещнаха в Абу Даби с Негово Преосвещенство епископ Грегориос Абдула Хури, секретар на Светия синод на Патриаршията на Антиохия и Целия Изток и викар на Негово Блаженство патриарх Йоан Х. Това съобщава на сайта си Министерството на външните работи. 
По време на разговора митрополит Антоний и епископ Грегориос обсъдиха задълбочаване на връзките между Българската и Антиохийската патриаршии. Акцент в разговора бяха също въпросите, свързани с българската православна общност в диоцеза на Обединените арабски емирства, включително извършването на Божествена литургия на български език.
В своя публикация сайтът bg-patriarshia.bg посочва: "Тъй като в ОАЕ през последните години се е обособила най-голямата българска общност в арабския свят, която изпитва духовна потребност да има своя църква, Св. Синод на БПЦ-БП възложи на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний да организира основаването на българска църковна община там. Идеята е българската църква да бъде построена в района Джебел Али на емирство Дубай, където са съсредоточени най-много наши сънародници. Към момента за духовните си потребности българите в ОАЕ пътуват най-често до емирство Шарджа, където има православна църква".