Ремонтираната операционна зала на отделението по детска хирургия в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Анна“ във Варна бе открита днес официално. Инвестираните средства са 100 000 лева, уточни изпълнителният директор на лечебницата д-р Красимир Петров. По думите му 60 хиляди лева е осигурила Община Варна, 30 хиляди са от Холдинг „Варна“, а останалите средства са дарени от индивидуални спомоществователи.
Ремонтът бе извършен за около два месеца, допълни д-р Петров. Той уточни, че хирургиите в лечебното заведение вече са ниво, много близко до световното. По думите му сега задачата на ръководството е да намери средства за модернизация на отделенията по урология и ортопедия.
Пред медиите Петров допълни, че болницата е с просрочени задължения от близо шест милиона лева. По думите му ръководството има желание да тегли кредит, за да стабилизира финансовото ѝ състояние, но засега държавата не дава позволение.
Началникът на отделението по детска хирургия д-р Румен Христов допълни, че в него работят около 25 души. Обслужваните пациенти са от цяла Североизточна България. Броят на лекуваните деца достига средно по 1000 на година. Извършваните операции в отделението са около 600 годишно.
На тържеството в болницата днес присъстваха председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов, евродепутатът Емил Радев, който е сред индивидуалните дарители за набиране на средствата за ремонта, лекари. Сребрина Кондова от Варна изненада приятно екипа на отделението, като поднесе на д-р Христов пита с благодарност, че са излекували детето ѝ, което вече е на седем години. 
Отделението по детска хирургия в болница „Св. Анна“ е създадено през 70-те години на миналия век. През годините в него са работили някои от най-популярните лекари в крайморския град. От ръководството на болницата съобщиха днес, че стартират кампания за написване на историята на болницата, тъй като в историята ѝ има празнини.