В Бургас Световният ден на влажните зони - 2 февруари, ще бъде отбелязан с Ден на отворени врати в укритието за наблюдение на птици и конкурс за рисунка или стих. Организатор е Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас, съобщиха от пресцентъра й.
Укритието за наблюдение на птици се намира в резервата Атанасовско езеро. Наблюдението на 2 февруари ще е от 10:00 до 16:30 часа. От брега на езерото с бинокли желаещите ще наблюдават обитателите му. 
За любителите на словото и четките инспекцията отправя покана под мотото: "Време е да възстановим влажните зони“ -  за рисунка или стих за влажните зони. В Бургаско те са Атанасовското езеро, езерото Вая, езерото Мандра, река Ропотамо, река Велека.
Творбите могат да отразяват годишните времена и промените, които настъпват във влажнита зона; водолюбивите птици, които се срещат на територията им - къдроглави пеликани, неми лебеди, червен агъч, сива чапла, бяла чапла, голяма белочела гъска, корморани, розово фламинго, земеродно рибарче и други водоплаващи. Няма възрастови ограничения за участниците.