Десет социални жилища са построени в подкрепа на хора в нужда в община Казанлък, каза Лилия Цонкова, заместник-кмет на община Казанлък, която днес участва в конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще" в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Казанлък. Проектът се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия.
„Изграждането на социалните жилища е нещо различно, което се случи в община Казанлък. Това не е точно социална услуга. Това е услуга от общ икономически интерес и засяга именно хората в нужда, които имат жилищни проблеми и са в риск от бедност и социална изолация. Това са маргинализирани групи за които ние можем да дадем едно ново начало и да направим така че те по-лесно да се социализират и да имат нормален начин на живот“, обясни още Цонкова.
Тя допълни, че проектът е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“, в средата на 2020 година е подписан договорът за изпълнение на строителството. „Той продължи две години, като през това време успяхме да изградим в четири имота десет социални жилища, които са двуетажни. Те са оборудвани всичко необходимо за живот- кухня, трапезария, спалня и санитарни помещения“, обясни още тя. Проектът е на стойност 1,2 млн. лева.
Цонкова каза, че от септември м.г. вече има възможност за кандидатстване за настаняване в социалните жилища. Те могат да кандидатстват по Наредба №12 за настаняване на хора с жилищни нужди. Заместник-кметът подчерта, че днес по време на редовното заседание на Общинския съвет в Казанлък ще бъде гласувана и промяна в Наредбата. Тя ще цели промяна в критериите, с цел улеснение на гражданите.
„До момента кандидатстващите трябваше да имат адресна регистрация по постоянен адрес и по настоящ адрес в община Казанлък за последните пет години, сега този срок стана една година“, обясни още представителят на местната администрация.
Всички настанени лица в социалните жилища могат да ги ползват не повече от три години и трябва да отговарят на изискванията да посещават образователни институции, да бъдат квалифицирани, да имат трудова заетост, което допринася за тяхната социализация. Цонкова обясни, че за да бъдат в максимална полза на нуждаещите, се паралелно се работи по проект по линия на две оперативни програми - „Развитие на човешките ресурси“ и  „Наука и образование за интелигентен растеж“. „По този проект ние подпомагаме тези лица и изпълняваме паралелно още дейности, целящи по-лесната им интеграция“, допълни Цонкова. 
Целевите групи, които могат да кандидатстват по проектите, са многодетни семейства, семейства на дете с увреждания, както и лица в риск от бедност и социална изолация, обясни още тя.
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".