С представяне на книгата на Катя Зографова „Фани Попова-Мутафова – житие и страдание“ завършва тазгодишното 55-то издание на Яворовите януарски дни в Чирпан. Събитието ще се проведе днес от 17:30 часа в къща музей „Пейо К. Яворов“. Това съобщи за БТА Тодор Иванов, гл. експерт в отдел "Култура" в Община Чирпан и председател на фондация "Яворов".
„Фани Попова-Мутафова е единствената жена, осъдена от Народния съд, и то на 7 години строг тъмничен затвор. При първата амнистия след 9 септември я пускат. През 1948 г. е реабилитирана политически, гражданските ѝ права са възстановени, но следва друга неочаквана и сриваща психиката ѝ репресия – през 1951 г. е обвинена, че е инициатор и участник в нелегална организация. Следват физически изтезания и оправдаване. До 60-те години е непрекъснато следена от службите“, разказва авторката Катя Зографова. Тя споделя, че дълго е отлагала написването на тази документална книга.
Яворовите януарски дни в родния град на поета започнаха в деня на неговото рождение - 13 януари, където беше запален Яворовият огън на поезията. По време на тържествена вечер за носител на националната Яворова литературна награда беше обявен писателят Борис Христов.
Организатори на Яворовите януарски дни са Община Чирпан, фондация "Яворов" и къща музей "П. К. Яворов" под патронажа на Министерството на културата.