Художникът Николай Тодоров проведе творческа лаборатория с възпитаници на детска градина № 12 „Щурче" в Добрич. В продължение на няколко занимания те твориха заедно, а произведенията им ще бъдат представени днес в 17:00 ч. в Младежкия център в града.
Инициативата е по авторския проект на Тодоров, наречен „Обмен на енергии", който е подкрепен от Национален фонд „Култура“. „Причината да избера да работя с толкова малки деца бе, че в моите творби използвам древни знаци, които имат силна първична енергия, също като рисунките на децата на възраст около три години“, сподели пред БТА творецът.
Да се насочи към детска градина „Щурче" го посъветвала зам.-кметицата на Добрич д-р Емилия Баева, която е педиатър по професия. Там откликнали положително на идеята и той провел няколко занимания, в които се родили рисунки с маслени пастели най-вече на слънца, къщи и риби. „Това не беше обучителен курс и не съм избирал децата според умението им да рисуват. Дадох им пълна свобода да изобразяват на листите каквото им е най-интересно. Исках да усетя тяхната чиста, добра и искрена енергия и същевременно да разбера какво ги вълнува", сподели още художникът.
Обменът на енергии се състои още в това, че Николай Тодоров е внедрил образи от детските рисунки в своя работа с мащаб 1.20 на 2 метра, озаглавена "Слънчев свят". Тя ще бъде показана в изложбата, заедно с 18 детски творби, след което художникът ще дари платното си на градина № 12 „Щурче", каза още той.
Както БТА писа, Николай Тодоров е номиниран за Националната награда за живопис „Владимир Димитров - Майстора" на Съюза на българските художници, която ще бъде връчена на 1 февруари в Кюстендил.