Според Агенцията за застрахователен надзор на Черна гора общата брутна застрахователна премия, фактурирана от застрахователните компании през миналата година, възлиза на 108,3 милиона евро - с 9,6 процента или 9,5 милиона евро повече отколкото през 2021 г., предаде черногорската агенция ФЕНА.
Съветът на Агенцията за застрахователен надзор обсъди постигнатите финансови резултати в застрахователния сектор през миналата година и заключи, че 2022 г. е била най-добрата година досега по отношение на брутната фактурирана премия. 
„В сравнение с 2021 г. премията по общо застраховане се е увеличила с 10,3 процента или 8,1 милиона евро, а премията по животозастраховане се е повишила с 6,8 процента или 1,4 милиона евро през миналата година“, се казва в прессъобщение на агенцията.
Според прессъобщението най-популярни са автомобилните застраховки с дял от 36,6 процента от общия застрахователен пазар, следва животозастраховането с дял от 18,1 процента, застраховката злополука с 10,6 процента и други видове имуществено застраховане с дял от 9,1 на сто.
Общият дял на имуществените застраховки е 12,6 на сто.
В прессъобщението се казва, че Съветът на Агенцията за застрахователен надзор е приел Правилник за системата за управление на застрахователните компании в съответствие със законодателството на ЕС в областта на застраховането.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с черногорската агенция МИНА)