Албанският министър на земеделието и развитието на селските райони Фрида Крифца представи днес първите 4 продукта със сертификати за произход, популяризиращи марката "Произведено в Албания", предаде за БТА албанската агенция АТА.
„Днес сме щастливи да представим резултата от дълга работа за идентифициране, регистриране, защита на пазара и предлагане на потребителя на първите четири продукта, сертифицирани за географски указания, наименование за произход и гарантиран традиционен специалитет“, каза тя.
По думите й през последните години албанските потребители са започнали да разпознават все повече традиционните продукти. За популяризирането им според Крифца допринася и развитието на селския туризъм, свързващ туристите с местните производители.
„Задълбочените проучвания показват, че в страните от Европейския съюз цената, която потребителят е готов да плати за продукти от определена територия или произведени чрез традиционен метод, е с 10% до 30% по-висока от цената на конвенционално произведените продукти“, подчерта Крифца.
Тя посочи също, че „икономическите анализи в Албания показват, че потребителите са готови да платят 30-50% повече за продукти, които идват от район, известен с качеството на тези продукти. За конкретни продукти като меда например разликата в цената е още по-висока“.
Крифца информира, че първите четири продукта, получили право да поставят националното лого са: сирене „Mishavina of Kelmendi Highlands" (наименование за защитен произход); мед от Бедуница, Пьормет (гарантиран традиционен специалитет); варено люто сирене от Голяма Малешия (гарантиран традиционен специалитет); Козе сирене от планините Руня, Дибра (гарантиран традиционен специалитет).
(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)