Австрийският парламент гласува днес предложената от правителството допълнителна субсидия за електроенергия, засягаща домакинствата с повече от трима члена, или т. нар. "допълнителна спирачка за цената на тока". За всеки допълнителен член годишно ще бъдат отписвани от сметката за електроенергия по 105 евро. Новината беше съобщена от Министерството на финансите.
Новата добавка ще облекчи допълнително около 700 000 домакинства в страната. В повечето случаи това ще става автоматично при следващото годишно изравняване. Когато това не може да  стане автоматично, домакинствата ще подават молба-заявление, за да получат субсидията. Информация за нуждата от подаване на молба-заявление тези домакинства ще получат по служебен път.
Електроснабдителните фирми и операторите на електроразпределителната мрежа ще получат еднократно обезщетения за извършване на допълнителните дейности, свързани с новата правителствена мярка. Представените от тях сметки ще бъдат контролирани от Федералната счетоводна агенция.
Допълнението, озаглавено от Министерството на финансите „Допълнителна субсидия за електроенергия“, ще влезе в сила към приетата от 1 декември миналата година "спирачка на цените на тока", която облекчава домакинствата с около 500 евро годишно и субсидията за електроразпределителни мрежи, която ще възлезе на около 200 евро на домакинство.