Организаторите на Олимпиадата в Париж 2024 помолиха закупилите вече билети да дарят по две евро за всеки един от тях, за да помогнат на хората, които не могат да си го позволят, да посетят следващите летни игри, предава агенция "Ройтерс".
"Това е същият принцип като "кафето в очакване", каза френският предприемач и член на борда на Париж 2024 Александър Марс.
Тази идея идва от Неапол (Италия), където клиентът плаща за кафе предварително като анонимен акт на солидарност - на практика купува две кафета, но получава само едно.
"Никога преди обаче това не е било правено в такъв голям мащаб", каза Марс пред репортери.
Всяко дарение, което не е задължително, ще отиде при "Secours Populaire", асоциация с нестопанска цел, бореща се срещу бедността във Франция и по света, и ще бъде превърнато в билети за Олимпийските и Параолимпийските игри.
Продажбите на около 10 милиона билета за Игрите в Париж ще започнат от 15 февруари, като най-евтиният ще струва 24 евро (26,14 долара).
"За Игрите в Барселона и Албервил доведохме безплатно деца на състезанията, както и в Пекин 2008 и Лондон 2012. Бяхме готови и за Токио. Така че трябва да направим същото и за Париж", каза Тиери Робер, генерален директор на "Secours Populaire"
Олимпийските игри през 2024 година ще се проведат от 26 юли до 11 август, а Параолимпийските - от 28 август до 8 септември.