Руснакът Даниил Медведев заяви, че ще уважи всяко решение, което организаторите на „Уимбълдън“ вземат по повод участието на руски тенисисти на турнира тази година предвид продължаващата руска инвазия в Украйна, пише агенция „Ройтерс“.
„Уимбълдън“ бе единствената надпревара от Големия шлем през миналата година, която забрани участието на тенисисти от Русия и Беларус, а политиката на турнира през настоящия сезон се очаква да бъде обявена скоро.
„Казах много пъти и сега няма да кажа нищо ново – аз подкрепям мира“, коментира Медведев пред репортери на състезанието в Индиън Уелс, САЩ.
Заемащият шеста позиция в световната ранглиста заяви, че би искал да участва, но няма да опита да повлияе на решението на организаторите.
„Няма да взимам решение вместо тях или да им помагам да го направят. Те сами трябва да решат по техните причини, както през миналата година“, заяви Даниил Медведев.
„Винаги съм казвал, че ще уважа решението. Играя там, където мога да играя. Тенисът е моя професия, така че бих бил щастлив за играя на „Уимбълдън“. Обичам този турнир, но ако не се случи, ще чакам друга възможност да се върна“, каза още руснакът.
Шампионката от Откритото първенство на Австралия при жените Арина Сабаленка от Беларус се изказа в същия дух, тъй като решението е извън нейния контрол, но подчерта, че забрана от миналата година се е отразила.
„Реакцията на някои хора и някои други неща ме накараха да се чувствам наистина зле – вината не е моя. После осъзнах, че ситуацията не е под мой контрол. Не съм направила нищо лошо на украинския народ. Това просто не е моя вина“, коментира Сабаленка.