Много сме учудени от разнопосочното говорене на институциите в Република Северна Македония, заяви извънредният и пълномощен посланик на България в Република Северна Македония (РСМ) Ангел Ангелов. Той беше на изслушване в парламентарната комисия по външна политика във връзка с правата на българите в Северна Македония, ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу тях и развитието в двустранните отношения. Заедно с посланика беше служебният министър на външните работи Николай Милков.
Не може Прокуратурата в Охрид да образува дело за нападение, предизвикано от омраза. Не може външният министър на РСМ Буяр Османи да дойде в София, да се срещне с Християн Пендиков и да говори за нападение от омраза, а вчера вечерта заместник-министърът на местното самоуправление да каже, че Християн Пендиков е нападнат, защото имало сблъсък на наркодилъри и това е била цялата престъпна дейност, обясни Ангелов.
Посланикът отхвърли твърденията в РСМ, че Християн Пендиков е съден за пласиране на наркотици и заяви, че има документ, че българинът не е съден.
Според Ангел Ангелов основният проблем е, че радикалното говорене не е било наказано. Това създаде негативна атмосфера, което доведе до нападението над Християн Пендиков, смята посланикът.