Терминалите на международното летище в Берлин днес останаха празни, тъй като всички пътнически полети бяха отменени или пренасрочени заради еднодневна стачка на персонала, съобщи ДПА.
Около 1500 служители на летище "Берлин-Бранденбург" се събраха пред главната сграда на терминала на летището, екипирани с жълти жилетки, свирки и знамена на профсъюза "Ферди" (Verdi). По-рано синдикалната организация призова около 6000 служители на аеропорта да напуснат работните си места.
От "Ферди" настояват заплатите на наземните служители и на тези, които работят за компанията оператор на летището, да бъдат увеличени с по 500 евро на месец (540 долара), като бъде подписан колективен трудов договор, който да е в сила 12 месеца. Операторът на летището обаче е искал трудовия договор да бъде с много по-дълъг срок на действие.
Първоначално бе планирано днешната стачка да засегне около 300 полета от и до "Берлин-Бранденбург", с които трябваше да пътуват приблизително 35 000 души. Авиокомпаниите отложиха някои полети, насрочени за утрешния ден, и пренасочиха няколко полета към летищата в Дрезден и Лайпциг. Други пътници са били пренасочени към влакове.
Днес на летището в Берлин са пристигали само пътници, които не са чули за стачката.
"Не беше въпрос дали, а кога", коментира стачните действия Холгер Рослер, който преговаря от името на служителите с компанията оператор на летището в Берлин. В миналото е имало подобни тежки трудови спорове, но при настоящата висока инфлация ситуацията е по-сложна, добави той.
Началната заплата на наземен служител в момента е 14,25 евро на час, заяви взелият участие в протестите Дирк Личке, служител по обработката на багажи на летището. Той се оплака и от условията на труд, като каза, че "много (негови) колеги имат проблеми с гърба или бедрата".
Секретарят на "Ферди" Енрико Рюмкер подчерта, че момента на стачни действия е избран внимателно. "Вече можем да кажем: няма да има повече стачки по време на зимните празници в Берлин и Бранденбург (от 30 януари до 3 февруари)", обяви той пред ДПА.
От компанията оператор на летището заявиха, че "резултатите се постигат на масата за преговори. Следователно нашата цел е да постигнем резултат на следващата среща за преговори (със синдикатите – бер. р.) на 8 февруари", каза Михаел Халберщат, директор човешки ресурси и главен преговарящ от страна на компанията.
Следващият кръг от преговори между синдикатите и работодателя е насрочен за понеделник, 30 януари.