Гласуването на предложения от опозиционната СИРИЗА вот на недоверие срещу гръцкото правителство ще бъде в петък, съобщава „Катимерини“. Това стана ясно, след като държавният министър Йоргос Герапетритис от името на правителството поиска дебатът в парламента да започне незабавно.
Според гръцката конституция парламентарната дискусия за вот на недоверие започва два дни след внасянето му, освен ако правителството не поиска това да стане веднага.
Премиерът Кириакос Мицотакис, който днес е на остров Крит, определи предложението на лидера на СИРИЗА и бивш премиер Алексис Ципрас за вот на недоверие като „добре дошло“ и „много добър случай да сравним направеното през мандатите“ на Нова демокрация и СИРИЗА.
По-рано днес Ципрас внесе официално предложение за вот на недоверие срещу кабинета заради разкритията около аферата с подслушванията, в която е замесена Националната разузнавателна служба. Повод да бъде поискан вотът именно сега стана доклад на държавния Орган за защита на поверителността на комуникациите, предоставен на ръководството на парламента и лидерите на парламентарно представените партии. Докладът не е публично достъпен, но според Ципрас потвърждава, че службата е подслушвала министъра на труда Костис Хадзидакис, началника на Генералния щаб Константинос Флорос, доскорошния началник на щаба на сухопътните сили Хараламбос Лалусис, бившия съветник по националната сигурност Александрос Дякопулос и още двама високопоставени държавни служители в сферата на сигурността.
Скандалът с подслушванията в Гърция започна след разкритията през август, че лидерът на опозиционното „ПАСОК Движение за промяна“ Никос Андрулакис е бил подслушван от гръцкото разузнаване. Тогава премиерът Кириакос Мицотакис обясни, че подслушването на Андрулакис не е било незаконно, но е било политически неприемливо. Заради скандала ръководителят на гръцката Национална разузнавателна служба Панайотис Кондолеон подаде оставка, а парламентът състави специална анкетна комисия за разследване на въпроса с подслушванията.
Аферата се разрасна след публикуването на списък на предполагаеми жертви на незаконно подслушване от гръцкия вестник „Документо“ в началото на ноември. Сред имената на лицата, за които се твърди, че са били подслушвани, са бившият премиер Андонис Самарас и серия бивши и настоящи министри. Гръцкото правителство категорично отрича разузнаването да е придобивало или използвало шпионски софтуер, какъвто според твърденията е бил използван срещу част от обектите на проследяване.