Погребалните обичаи в древни цивилизации изследва художничката Алина Папазова в сайт-спесифик изложбата си „Princess casino“. Изследването се фокусира върху етруските, като в проекта си авторката съпоставя техните разбирания за смъртта с начина, по който тя се възприема в голяма част от съвременния свят, разказват организаторите.
По думите им етруските вярвали в задгробния живот и в това, че гробницата е домът на мъртвеца - затова и с него са били погребвани вещите, които биха му помогнали в живота след смъртта. В погребалните си ритуали те наблягали на отразяването на жизнерадостни сцени, а мъжът и жената били изобразявани равностойно.
Алина Папазова интерпретира темата за смъртта и нейното възприятие в миналото, настоящето и бъдещето. Тя я съпоставя с въпросите за технологичния напредък и неговите последици, като проектът й отвежда посетителите в непознато пространство, съществуващо на границата между реалното и виртуалното.
Експозицията се открива на 27 януари в галерия „Depoo“.
Алина Папазова е родена в София през 1993 г. Работи в областта на керамиката и илюстрацията, като експериментира и с други форми на визуални изкуства. Има бакалавърска степен „Графика и илюстрация“ в Нов български университет (НБУ), както и магистърска степен „Керамика и порцелан“, отново в НБУ, където от 2020 г. е хоноруван преподавател и докторант в специалност „Керамика“. През годините участва в национални и чуждестранни групови изложби. Има и самостоятелни експозиции – „Live forever, for the moment“,  „Pathways to bliss”, „Керамична топография на съзнанието в планината“ и „Imaginary room”. / ГН