Южноафриканската "Астрал фуудс" (Astral Foods) очаква 90 процента спад на печалбата в средата на годината, съобщи днес преработвателят на птиче месо, позовавайки се на непрекъснати прекъсвания на електрозахранването в Южна Африка, които са засегнали производството и са повишили разходите, пише Ройтерс.
Една от най-големите фирми за птици в Южна Африка, "Астрал" обработва близо шест милиона пилета на седмица и произвежда около една четвърт от месото от бройлери в страната. 
Компанията доставя пилешко месо на големи компании за бързо хранене в Южна Африка, както и на обекти за търговия на едро и дребно.
Очаква се общата печалба на акция (основният измерител на печалбата в Южна Африка) да спадне до 1,42 ранда (0,0828 долара) през шестте месеца до март 2023 г. от 14,20 ранда през същия период година по-рано.
Застаряващите въглищни електроцентрали, корумпираните сделки за доставка на въглища и криминалният саботаж са засегнали капацитета на компанията за комунални услуги "Еском" (Eskom) да доставя достатъчно електричество на  южноафриканските фирми и домакинства, на които се налага да работят до 10 часа без захранване. 
Неравномерните доставки на електроенергия засягат вентилационните системи при отглеждането на птиците, графиците  за клане и обработката на пилетата. Забавените графици за клане също водят до допълнителни разходи за хранене.