Съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Шоле се срещна с косовския министър-председател Албин Курти и призова Косово да приеме европейското предложение за споразумение между Косово и Сърбия, предаде КосоваПрес, като се позова на публикация на Шоле в „Туитър“.
„Говорих с Албин Курти днес, за да обсъдим предложението на ЕС за нормализиране на отношенията (на Косово) със Сърбия и за да призова Косово да го приеме. Основната тема беше нашето партньорство и общата цел за напредването на Косово в европейската и евроатлантическата му интеграция“.
Шоле допълни, че е обсъдил с Курти също и важността на мултиетническия характер на Косово и напредването в преговорите за създаване на Съюз на сръбските общини в контекста на диалога между Косово и Сърбия. Двамата са говорили и за нуждата косовските сърби, които напуснаха косовските институции в началото на ноември, да се върнат на постовете си.
След решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили. След преговори и компромис на 23 ноември 2022 г. в Брюксел Прищина официално се отказа от смяната на регистрационните номера докато се стигне до окончателно решение, а Сърбия – да прекрати издаването на старите „КМ“ (Косово и Метохия) табели и пререгистрацията на вече съществуващите такива.
Специалните представители на Европейския съюз и САЩ за Западните Балкани Мирослав Лайчак и Габриел Ескобар и съветниците на лидерите на Германия, Франция и Италия посетиха миналата седмица Прищина и Белград, за да обсъдят по-нататъшните стъпки за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.
Лайчак каза след срещата с президента на Сърбия Александър Вучич, че създаването на Съюз на сръбските общини е ключово за нормализацията на отношенията Сърбия – Косово и подчерта, че германско-френският план, който беше представен през септември (който сега се нарича план на ЕС – бел. ред.), е най-добрият вариант и за двете страни.
Планът за споразумение между Сърбия и Косово е насочен към засилване на диалога и изясняване на проблемните въпроси между двете страни, като подробностите от него все още не са известни на обществеността.
Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае. ЕС и САЩ се опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех.