Инфлуенсърът от албански произход Шчипдон Салилай сподели видео на страницата си в Инстаграм, в което призовава за бойкот на сръбските стоки в Косово, пише вестник "Данас".
Във видеото Салилай взима от рафтовете различни пакети бисквити и сладки и когато вкъщи ги отваря, в опаковките вместо бисквити има патрони В края на видеото има надпис "Boycott Serbian products, Boycott 860". "860" е бар кодът на Югославия.
Шчипдон Салилай има 82,9 хиляди последователи, а в първите 20 часа видеото има 949 077 гледания и 28 962 харесвания.
Така Салилай се присъедини към предишната кампания, насочена срещу купуването на сръбски стоки. Аргументът на албанската общност е, че Сърбия използва парите, спечелени от продажбата на своите продукти в Косово, за да "поддържа сръбските паралелни структури в Косово и да се въоръжава с надеждата, че един ден сръбската армия ще се върне в Косово".
По време на предишна подобна кампания през декември м.г. бяха направени плакати, които се появиха в двете части на разделения град Косовска Митровица, в същия ден, когато бяха издигнати две барикади в центъра на Северна Митровица.
Зад тези плакати стои групата "Беса беси", която през март миналата година записа и видеоклип към тази кампания. Във видеото, чийто автор е бизнесменът Бурим Пирай, момиче в супермаркет удря баща си по ръката, когато той се опитва да вземе сръбска стока от рафта, а на въпроса защо го удря, тя отговаря: "Баба не ни ли каза да не купуваме сръбски стоки, искаш да ни отровиш ли? Те не убиха ли цялото семейство на Абетара и тя остана сама?"
Видеото е публикувано в порталите и социалните мрежи на албанските медии Економика онлайн и Телеграфи.
Двете видеа са споделени във Фейсбук групата "Да не купуваме сръбски стоки", в чиято страница пише къде в Косово има сръбски стоки, а хората се призовават задължително да проверяват декларацията за произход на стоки като Кола-Кола, Фанта и др.